Behandling av tunge narkomane i Norge

Venstre er det eneste partiet som har gitt grønt lys for å prøve ut heroinassistert behandling av tunge narkomane her i landet.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**


Det har vært et viktig prinsipp i norsk helsevesen at de sykeste skal hjelpes først. Men dette gjelder tydeligvis ikke denne gruppa. Tunge narkomane er syke, mange av dem alvorlig syke. Den sittende rødgrønne regjeringa nekter å forsøke heroinassistert behandling av disse ulykkelige menneskene. Den overser det faktum at metoden har gitt gode resultater i flere europeiske land. Sveits startet slik behandling allerede tidlig i 1990-årene. Resultatet er mindre misbruk, bedre sosiale forhold og mindre kriminalitet. Dette er dokumentert ved forskning.
I Norge holder man fremdeles på utdeling av metadon til narkomane. Dette hjelper noen, men har imidlertid ikke virkning på de virkelig tunge narkomane.
Aftenposten stilte for en tid siden 7000 lesere spørsmålet «Bør Norge gi sprøytenarkomane gratis heroin under oppsyn av helsepersonell?»
Resultatet overrasket nok mange: 49 prosent sa ja til slik behandling, 43 prosent nei og 8 prosent vet ikke. Kanskje vi nordmenn kommer etter?
Emil Pedersen
Styremedlem Tvedestrand Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**