Pappapermen må beholdes

Karin S. Frøyd, 3. kandidat til stortingsvalget, har skrevet en kommentarartikkel om at pappapermen må beholdes. Flere av fylkets aviser har tatt inn artikkelen. Hun skriver blant annet at barn har behov for samvær og nærhet med begge foreldre og frykter at fjerning av fedrekvoten vil kunne føre til mindre tid for barn sammen med far. En blågrønn regjering med et sterkt Venstre er viktig for å bevare pappapermen.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**


Far må kunne være hjemme med barnet sitt det første leveåret. Det er viktig for familien og for likestillingen i arbeidslivet. Derfor vil Venstre opprettholde ordningen slik den er i dag med pappapermisjon med egen fedrekvote. I motsetning til Høyre vil vi ikke la foreldrene helt fritt fordele størstedelen av permisjonstiden seg imellom.

Karin S. Frøyd

Karin S. Frøyd

Ut ifra mitt liberale Venstre-hjerte skulle jeg ønske det var mulig å gjøre det helt opp til hver enkelt familie hvordan de vil fordele fødselspermisjonen. Ideelt ville det være at permisjonspengene fra NAV kunne følge barnet slik barnetrygden gjør, og foreldrene selv kunne vurdere hva som passer dem best. Det tror jeg også vil bli mulig en dag og om ikke lenge. Men inntil vi er kommet så langt at det blir naturlig og fullt ut akseptert å velge selv, må nåværende ordning med fedrekvote opprettholdes.

Fedrekvoten er viktig for å sikre barn god og tidlig kontakt med far. Å fjerne denne nå vil føre til at færre fedre tar ut like mye permisjon som i dag. I Danmark fjernet de fedrekvoten i fjor, og antall fedre som tok ut permisjon falt umiddelbart.

baby

Foto: A.Hovstø

I arbeidslivet vil det kunne bli vanskelig for mange fedre dersom ordningen med pappaperm blir gjort "frivillig". Det er slett ikke alle arbeidsgivere som er like bevisste og tar tilstrekkelig hensyn til hjemmesituasjonen. Ikke alle fedre er like sterke og vil jobbe hardt for å få tid sammen med sitt barn. Familier jeg har vært i kontakt med tror det vil bli vanskeligere å ta ut permisjon for de fedrene som vil tilbringe tid med ungen sin dersom Høyre får gjennom sitt forslag.

Forskning viser at pappaperm fremmer likestilling ved at den fører til en jevnere fordeling av husarbeidet. I tillegg slo forskerne Andreas Kotsadam og Henning Finseraas ved Institutt for samfunnsforskning nylig fast at ordningen også har en utjevnende effekt på barna. Dette har jeg personlig erfart i nær familie. Barn har behov for samvær og nærhet med begge foreldre, og jeg frykter at fjerning av fedrekvoten vil kunne føre til mindre tid for barn sammen med far.

Venstre har vedtatt i sitt stortingsvalgprogram å dele dagens foreldrepermisjon i tre like store deler, der far og mor disponerer en tredjedel hver, og den siste tredjedelen kan fordeles fritt mellom foreldrene. Venstre vil også gi far selvstendig rett til foreldrepenger, inkludert fedrekvoten. Målet er at vi en dag faktisk kan få reell valgfrihet og likestilling, både på hjemmebane og i arbeidslivet. Kvinner og menn, mødre og fedre, bør ha like rettigheter uavhengig av kjønn.

Det er forskjell på en mørkeblå og en blågrønn regjering. Disse regjeringsalternativene er de mest sannsynlige alternativene for dette valget. En blågrønn regjering med et sterkt Venstre er viktig for å bevare pappapermen.

Karin S. Frøyd, stortingskandidat Vestfold Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**