EU skaper muligheter

Elise K. Jenssen, 2.nestleder i Harstad Unge Venstre skriver i dagens Harstad Tidende hvorfor Unge Venstre støtter norsk EU-medlemsskap.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**

Elise K.Jenssen, 2.nestleder Harstad Unge Venstre

Foto: privat

“Den Europeiske Union påvirker alt fra maten du spiser til hvilke lyspærer du bruker og til nærings- og handelspolitikk. Flere tusen vedtak fra EU har tatt del i norsk lov siden 1994. EU har også vært en fredsskapende organisasjon som har fått over 500 millioner mennesker sammen i fred, og kravet om demokrati har ført til velferd i og mellom medlemslandene. Dette er noen grunner til at Unge Venstre er for norsk EUmedlemskap.

Globalisering
Samarbeid er svært viktig for Europa. Det finnes store utfordringer innad Europa som enkeltland som Norge ikke kan løse selv. Verden blir stadig mer globalisert, og landegrensene mellom EU-land viskes mer og mer ut. Vi må være med på EUs arbeid mot utfordringer som klimaproblemet og grenseoverskridende kriminalitet.

EUs klimapolitikk er svært beundringsverdig. EUs klimapakke har styrket det norske klima- og miljøarbeidet betraktelig, og vil fortsette med det. Det er viktig for hele verden at industrilandene har en bærekraftig miljøpolitikk, og den bør Norge ta fullstendig del i. EU-samarbeidet omfatter også sikkerhets- og utenrikspolitikken, og dette samarbeidet foregår utenfor Schengen- og EØS-avtalen. Samarbeidet skal forebygge blant annet grenseoverskridende kriminalitet, og det forventes å bli mer omfattende etter hvert. Dersom vi ikke vil bli satt utenfor dette, må Norge melde seg inn i EU.

Økonomisk krise
Vi vet at det er økonomisk krise i Europa, at det er sosial usikkerhet og forskjeller mellom landene. Dette er alvorlige problemer. Samtidig, så vil et samarbeid være den beste løsningen for å ordne opp i dette. Vi må hjelpe alle landene å komme seg best mulig ut av krisen, og vi må hjelpe landene til å utvikle en best mulig økonomi. Hvordan kan det løses utenfra?

Vi må ikke stå alene
Norge har en fantastisk mulighet til å være med på et av verdens mest spennende samarbeid. Det samarbeidet kan få alle i Europa opp på et akseptabelt nivå politisk, økonomisk og sosialt. I 2013 er en mer globalisert verden blir stadig mer aktuell. Ved norsk EU-medlemskap vil for eksempel norske studenter lettere kunne studere gratis i utlandet, og vi får en langt friere handel mellom landene.

Norge er opptatt av å spille en rolle internasjonalt, men Norge er et av få land i Europa som ikke er medlem av EU. Vi velger å stå alene utenfor det som påvirker vår, og andres, hverdag. Norsk medlemskap i EU betyr et større steg nærmere et samlet Europa. Og et samlet Europa betyr en verdensdel fylt med demokrati, menneskerettigheter og godt miljøarbeid. Vi burde få opp øynene for omverdenen og ta en del i arbeidet for en mer rettferdig verden.

Derfor roper Unge Venstre et klart JA til EU!”

Elise K. Jenssen, 2. nestleder i Harstad Unge Venstre

EU-flagg

Foto: Ukjent

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**