Et inkluderende arbeidsliv

Venstre er opptatt av et anstendig og inkluderende arbeidsliv for alle. Det er spesielt viktig å legge til rette for deltakelse for mennesker med nedsatt funksjonsevne.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**


Et inkluderende arbeidsliv må sikres både ved at arbeidsplassen fysisk tilpasses den enkeltes behov og at det opprettes flere arbeidsplasser for personer som av ulike grunner har nedsatt arbeidsevne. Store omstillinger gjør det også nødvendig med økt innsats når det gjelder omskolering, opptrening og praksisplasser.

Norske arbeidsplasser er avhengig av å tiltrekke seg utenlandsk arbeidskraft. I intensive perioder vil mange bedrifter også ha behov for innleide medarbeidere. Alle som arbeider i Norge skal ha krav på anstendig lønn, uavhengig av fast ansettelse, vikariat eller sesongarbeid. Myndighetene og organisasjonene må ha effektive systemer for å bekjempe uakseptable lønns- og arbeidsvilkår. Det er nødvendig å gjøre flere av reguleringene i arbeidslivet universelle og ikke avhengige av om arbeidsplassen har tariffavtale. Derfor vil Venstre lovfeste en nasjonal minstelønn.

Venstre vil ha et arbeidsmarked der det skal være lettere å kombinere arbeid og trygd. Det trengs større fleksibilitet med hensyn til permisjonsregler og tidligere avklaring når det gjelder langtidssykemeldte.

Venstre vil:
•Gjøre flest mulig av IA-avtalens positive virkemidler som f.eks. tilretteleggingstilskudd fra NAV og kostnadsrefusjon knyttet til bedriftshelsetjeneste, tilgjengelige for alle arbeidstakere og ikke bare de som er ansatt i IA-virksomhet.
•Opprette flere tiltaksplasser for personer med nedsatt arbeidsevne.
•Øke rammene for funksjonsassistanse og gjøre ordningen med arbeids- og utdanningsreiser for mennesker med nedsatt funksjonsevne permanent.
•Opprette flere lærlingplasser i stat og kommune.
•Opprette minst 100 nye traineeplasser årlig for mennesker med nedsatt funksjonsevne.
•Gi undervisning i grunnleggende lesing, skriving og regning til arbeidstakere som trenger det.
•Innføre nasjonal minstelønn som virkemiddel mot sosial dumping.
•Innføre mer fleksible permitteringsregler som gir muligheter for «rullerende permisjon», og redusere permitteringsgraden fra 50 til 20 prosent, som vil gi bedriftene mulighet til å gi alle ansatte et arbeidstilbud i permitteringsperioden.
•Gjøre arbeidsledige som er oppmeldt til utdanning uten å være berettiget til støtte fra Lånekassen, berettiget til dagpenger.

Teksten er hentet fra Venstres stortingsvalgprogram (pdf).

Venstres stortingsvalgprogram 2013-2017.

Foto: Venstre / Dreamstime

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**