Utviklingen tilsier også at videre drift ved Hensmoen grusuttak må vurderes avviklet. Vi savner alternative løsningsforslag fra kommunens side, og vil vise til Miljødepartementets rundskriv T-2000:
Tiltakshaver plikter å utrede alternative lokaliseringer.
Kommunen må derfor i samarbeid med tiltakshaver kartlegge alternative uttaksområder utenfor Hensmoen.
Hensmoen grusuttaket må i størst mulig grad tilbakeføres til naturlig tilstand når virksomheten avsluttes.
Fra 2011 og i tiden framover har flere aktører vært på banen med forslag om nyetableringer og utvidelser av masseuttak. Nevnes her kan Kilemoen midtre, Rognerud fjelltak i tillegg til angjeldende sak. Nylig kunne en lese om virksomhet på La(haug)moen- hvor det har pågått virksomhet fra 1990-tallet- om uttak av jord og sand, og hvor Ringerike får fyllmasse fra byggeplasser i Oslo-regionen tilbake.
Ser vi nå en utvikling der Ringerike blir vertskommune for entreprenører/økonomiske interesser basert på masseuttak som sand, grus og fjell, og hvor skatteinntektene tilfaller andre kommuner?. Skapes det så mange lokale arbeidsplasser fra virksomhetene som tidligere antatt?. Hva sitter Ringerike kommune igjen med av skatteinntekter?
I årene som kommer vil tilgang til urørt natur og friluftsområder være et knapphetsgode,( jfr. Folkehelselov og Naturmangfoldsloven). Ringerike med sine mange naturgitte fortrinn og som ønsker å framstå som den «grønne» regionen må ha fokus på dette. Det må være samsvar mellom dette ønsket og praktisk politikk.
Det blir i framtiden behov for økt tilgang til bynære grøntområder på grunn av befolkningsvekst og byfortetting.
Når grønne lunger forsvinner nær der folk flest bor, er det et folkehelseproblem i følge Kine Thoren, som forsker på følgene av fortetting i byer og tettsteder. (artikkel i Fjell og vidde, august 2011) Virksomheten på Hensmoen representerer en ekstra utfordring i og med at grustaket ligger i nærheten av et boligfelt.
Kommunen fortjener honnør for initiativ til kartlegging av friluftsområder, verdsetting og bruk. Dette er i tråd med kommunens intensjon om å legge til rette for befolkningsvekst/tilflytting. Derfor må det utvikles en strategi for å utvikle steder som skaper grobunn for bolyst og næringsutvikling. Kommunen vedtok nylig» Temautredning-Mineralske råstoffer». Hensikten med utredningen må være å skape grunnlag for bedre planlegging for å unngå fremtidige konflikter mellom næringsutvikling, boområder og urørt natur.
Avtaler og kontrakter er ikke evigvarende, men krever justering med jevne mellomrom. Forhold som lå til grunn for den opprinnelige avtaleinngåelsen kan ha endret seg.