Forebygge fremfor å reparere

-Regjeringen har gjort alt for lite for at unge ikke skal falle utenfor deres A4-system. De eneste som får hjelp er de som allerede er utenfor og som virkelig er syke. Det skal ikke være slik at bare de som har det verst får hjelp, sier stortingskandidat Guri Melby.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**

Guri Melby En som bryr seg Arendalsuka med Røde Kors

Foto: Venstre

I dag er hovedgrunnen til frafall i videregående skole psykiske problemer.

– Vi vil tjene på å investere i lavterskel psykologtilbud og flere helsesøstre. Det er en investering i enkeltmennesker og i samfunnet vårt, det lønner seg å forebygge. Unge må få hjelp før de ramler utenfor, sier Melby som deltok i en debatt arrangert av Røde Kors den politiske festivalen Arendalsuka.

Ifølge Folkehelseinstituttet koster psykiske lidelser samfunnet 70 milliarder kroner, noe som understreker hvor viktig det er å forebygge tidlig. I hvert eneste statsbudsjett har Venstre prioritert helsesøstre, men de rødgrønne har stemt i mot.

– En helsesøster kan fange opp signaler om mistrivsel, skader og psykiske belastninger på helt andre områder enn lærere. I tillegg vil Venstre ha et lavterskel psykologtilbud med statlig tilskudd i kommunehelsetjenesten, hvor det skal være mulig å få behandling uten henvisning, sier Melby.

Det er tre roller som skal til for å gjøre hverdagen til 1 av 3 ungdom lettere — lærere, helsesøstre og psykologer. Derfor har Venstre tre viktige tiltak:

1. Lærerne må se hver enkelt elev
2. 1000 nye helsesøstre
3. Lavterskel psykologtilbud

Her kan du lese om Venstres forslag om lavterskeltilbud innen psykisk helse.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**