Sykehus

Venstre mener to hensyn må ivaretas i sykehusstrukturen: kort tid og avstand til behandling ved akutte skadetilfeller, og høy kvalitet på behandlingen ved planlagte operasjoner.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**


Befolkningssammensetning og sykdomsspekter er i rask endring. Dette påvirker etterspørselen etter helse- og omsorgstjenester og krever endringsvilje og fleksibilitet. Sykehusstruktur og behandlingstilbud må derfor vurderes fortløpende.

Lokalsykehusene har en viktig rolle i helsetilbudet og skal sikre god beredskap over hele landet. For redelighet og forutsigbarhet mener Venstre det er viktig å definere hva et lokalsykehus skal være. Venstre vil ha økt spesialisering av sykehusene. Det bør legges til rette for at lokalsykehusene kan avlaste universitetssykehusene ved at enkelte spesialiserte oppgaver legges ut til ulike lokalsykehus. Det er også store kvalitative gevinster å hente på å samordne flere spesialiserte tilbud med våre naboland.

Venstre ser at det er svakheter knyttet til dagens system med ansvarsfordeling og byråkratisering. Vi ønsker en åpen og tydelig styring av omstillingsprosesser der politisk ansvar blir synliggjort. Dagens finansieringssystem for sykehusene sikrer ikke kvalitet for pasienten og stimulerer ikke tilstrekkelig til samhandling mellom sykehus og primærhelsetjeneste. En omfordeling av ressurser mellom primær- og spesialisthelsetjenesten skal gjennomføres uten at det går ut over tjenestekvalitet og pasientsikkerhet.

Venstre vil:
•At et lokalsykehus minimum skal ha følgende funksjoner: Akuttberedskap innen indremedisin, generell kirurgi og enklere ortopedi, fødetjenester samt anestesi tilstrekkelig for kirurgi, akutt indremedisin og fødselshjelp, og i tillegg røntgen og laboratorietjenester som minimum dekker behovet for akuttbehandling.
•At Stortinget skal vedta en rullerende nasjonal helseplan som definerer og konkretiserer sykehusstrukturen, behandlingstilbudet og de overordnede prioriteringene i helsevesenet.
•Flytte mer makt og flere avgjørelser fra de regionale helseforetakene ned til det enkelte sykehus.
•Sikre at høyspesialisert medisin utøves på sykehusavdelinger med tilstrekkelig pasientgrunnlag til å sikre nødvendig kompetanse og utøvelse.
•Satse på rekruttering av kvalifisert helsepersonell og sikring av rett kompetanse på rett sted innen spesialisthelsetjenesten.
•Øke satsingen på utdanning i ledelse på alle nivåer av helsevesenet.
•Åpne for fleksible turnusordninger for helsepersonell.
•Øke andelen av rammefinansiering til helseforetakene, for å gi foretakene et mer helhetlig ansvar og bedre incentiver til å behandle pasienter med sammensatte lidelser.
•Iverksette en gradvis omfordeling av ressurser og kompetanse fra spesialisthelsetjenesten til primærhelsetjenesten.
•Gjennom avtaleverk og praksis tydeliggjøre ansvaret for kunnskapsformidling og samhandling som Samhandlingsreformen og nytt lovverk pålegger spesialisthelsetjenesten.
•Sikre dekning av ambulansehelikopter over hele landet.
•Avvise offentlig finansiering av tidlig ultralyd i uke 11-13 til alle gravide, så lenge det er lite dokumentasjon for en helsemessig gevinst.

Teksten er hentet fra Venstres stortingsvalgprogram (pdf).

Venstres stortingsvalgprogram 2013-2017.

Foto: Venstre / Dreamstime

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**