Stabiliserende pengepolitikk

En velfungerende markedsøkonomi forutsetter politiske rammebetingelser som skaper rettferdige spilleregler og produktive incentiver, også for å fremme et mer miljøvennlig produksjons- og forbruksmønster.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**


Norges Bank må ha et bredt stabiliseringsmandat som sikrer lav inflasjon over tid, og som samtidig tar hensyn til mulige ubalanser i økonomien som følge av gjeldsoppbygging, særlig boliger. For å sikre tilliten til finansmarkedene, mener Venstre det må være størst mulig åpenhet om dem.

Venstre vil:
•At Norge internasjonalt må være en pådriver for åpenhet omkring og tiltak for å begrense skatteparadisenes rolle i finansmarkedene, og at norske selskaper der staten er en vesentlig eier skal ikke kunne operere via skatteparadiser.
•Endre Norges Banks pengepolitiske mandat på en slik måte at kontrollen med penge- og kredittveksten i samfunnet blir mer effektiv, og slik at Norges Bank settes i bedre stand til å sikre målet om finansiell og makroøkonomisk stabilitet.
•Gi Norges Bank et nytt virkemiddel i pengepolitikken gjennom å kunne justere bankenes kapitalkrav, for å ha flere effektive virkemidler til å bremse overdreven kredittekspansjon.

Teksten er hentet fra Venstres stortingsvalgprogram (pdf).

Venstres stortingsvalgprogram 2013-2017.

Foto: Venstre / Dreamstime

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**