Språkopplæring

Venstre vil stille krav til bredde i språkkunnskapene hos alle. Vi vil innføre et obligatorisk fremmedspråk i tillegg til engelsk fra 5. trinn og gjøre det enklere for elever som har et fremmedspråk som morsmål å få formell opplæring i dette språket.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**


Sidemålsopplæring skal fortsatt være en viktig del av norskfaget på samme måte som samisk skal være en viktig del av språkopplæringen i samiske områder. Elevene må møte bredden i det norske språket gjennom hele skolegangen, og begge målformer må brukes i andre fag enn norsk. Vi må ta utfordringene knyttet til nynorsk som hovedmål på alvor, slik at elevene får et kvalitativt godt tilbud og en opplæring som gjør at nynorsk blir et reelt alternativ for dem som ønsker det.

Den samiske kulturen er unik og gjør Norge og Europa spennende og mangfoldig. Den samiske kulturen skal være synlig i hele Norge, og samisk språk er en meget viktig del av kulturen. Venstre vil sikre språkutdanning for alle de tre største samiske språkene. Samisk språk må bli et reelt alternativ for det samiske samfunnet og for andre som ønsker det.

Venstre vil:
•Innføre obligatorisk 2. fremmedspråk fra femte trinn.
•Gi muligheter for at elever med et fremmedspråk som morsmål kan få formell opplæring i dette som en del av språkopplæringen i skolen.
•Sikre en god opplæring i begge målformer i skolen og vurdere tiltak som kan bedre vurderingsordningen i norskfaget uten at det skal føre til en nedprioritering av arbeidet med sidemål, eller til en fjerning av sidemålskarakteren i den videregående skolen.
•Sikre likeverdige tilbud på samisk og norsk språk for samiske barn.
•Gi elever som har fått opplæring i samisk på grunnskolen en reell mulighet til denne opplæringen også i den videregående skolen.
•At alle elever i Norge får kunnskap om samer og samiske samfunnsforhold.

Teksten er hentet fra Venstres stortingsvalgprogram (pdf).

Venstres stortingsvalgprogram 2013-2017.

Foto: Venstre / Dreamstime

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**