Reiseliv

Norge som destinasjon har flere ganger blitt kåret til verdens beste reisemål, noe som bekrefter at reiseliv er en næring også for fremtiden. Reiseliv er en av de viktigste næringene for internasjonal merkevarebygging av Norge. Dette forplikter, ikke bare for næringen selv, men også Norge.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**


Skal reiselivet kunne utvikle seg, må næringen gis større forutsigbarhet. Venstre mener at det trengs en tydeligere profesjonalisering av næringen. Det må iverksettes tiltak både innen produktutvikling, destinasjonsutvikling og markedsføring.

Destinasjonsselskapene har en viktig rolle når det gjelder å organisere og legge til rette for turistene og å drive turistinformasjon. Dette er fellesgoder som både turister og lokalbefolkning nyter godt av. Venstre mener at dette i større grad bør finansieres over offentlige budsjetter. Disse selskapene bruker i dag for mye tid på å samle inn penger og søke på tilskuddsordninger.

Venstre vil:
•Styrke Innovasjon Norges utenlandskontor innen internasjonal markedsføring.
•Skape et tydeligere samarbeid mellom destinasjonsselskap, reiselivslag og Innovasjon Norge nasjonalt om produkt- og destinasjonsutvikling, samt styrke NCE Tourism – Fjord Norway.
•Støtte opp om en infrastruktur som styrker tilgjengeligheten til våre største attraksjoner og aktiviteter, også ved bruk av kollektivtransport.
•Sørge for at reiselivet blir tatt med som høringspart i nasjonale utbyggingssaker der grunnlaget for reiselivet kan være truet.
•Oppheve utførselskvoten av fisk for turister dersom fisken er fanget i forbindelse med organisert turistfiske.
•Sikre at utenlandske og norske turbussoperatører har like konkurransevilkår.
•At flere av de fremste reisedestinasjonene i Norge får verdensarvstatus, som Lofoten og Svalbard.
•Gjennomføre nødvendige lovendringer som gjør for at kommunene kan innføre verdiskapingsbidrag gjennom turistskatt, såkalt kurtakst.

Les også:
Lokal matproduksjon

Teksten er hentet fra Venstres stortingsvalgprogram (pdf).

Venstres stortingsvalgprogram 2013-2017.

Foto: Venstre / Dreamstime

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**