Psykisk helse

Venstre vil gi mennesker med lettere og tyngre psykiske lidelser et bedre behandlingstilbud. Psykisk syke har krav på gode tjenester som samtidig gjør det mulig at man i størst mulig grad kan fungere i sitt eget nærmiljø. Videre satsing på distriktspsykiatriske sentre (DPS) er vesentlig for at dette skal skje.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**


Forebygging, behandling og rehabilitering bør i hovedsak skje på kommunalt nivå og på de distriktspsykiatriske sentrene. Poliklinikker og ambulante team som jobber sammen med kommunene vil sikre flere at flere får behandlingstilbud i sitt nærmiljø. Målet er å legge til rette for et lavterskeltilbud i kommunene, slik at det er mulig å få psykisk helsehjelp uten henvisning fra fastlege. Fastlegen og den kommunale psykiske helsetjenesten må samarbeide tett med helseforetakene.

For Venstre er det grunnleggende at psykisk syke menneskers rettssikkerhet ivaretas. Vi er bekymret for den omfattende bruken av tvang i psykisk helsevern, og frykter at behovet for sikkerhet fører til at psykisk syke menneskers rett til privatliv og krav på rettssikkerhet må vike. Endringene som ble vedtatt i loven om psykisk helsevern etter hendelsene 22. juli 2011 går i feil retning når det gjelder tvangsbruk og sikkerhetstiltak. Lovbestemmelsene gir svært vide fullmakter til den faglig ansvarlige i psykisk helsevern, og hjemlene for frihetsberøvelse er svært skjønnsmessige.

Venstre vil:
•Lage en opptrappingsplan for psykisk helse, med særskilt fokus på barn og unge.
•Gi psykologer rett til å sykemelde pasienter de har i behandling.
•Opprette et lavterskel psykologtilbud med statlig tilskudd i kommunehelsetjenesten, hvor det skal være mulig å få behandling uten henvisning.
•Gi pasienter med kombinerte rus- og psykiske problemer integrert behandling for begge lidelser.
•Gjøre forsøk med å overføre distriktspsykiatriske sentre (DPS) til kommunalt nivå i enkelte større kommuner.
•Opprette flere brukerstyrte plasser knyttet til DPS slik at innleggelser kan skje tidlig, før det blir behov for tvangsbruk.
•Gjennomgå lov om psykisk helsevern med sikte på mindre tvangsbruk og klarere regler om enkeltvedtak, overprøving, registrering og klage.
•Utvide bruken av alternativer til polititransport ved tvangsinnleggelser.
•Tydeliggjøre lovbestemmelser slik at det kommer klart frem hvilke pasienter som kan bli underlagt et strengere sikkerhetsregime, og kreve at innleggelse på enheter med særlig høyt sikkerhetsnivå avgjøres av domstolene.
•Styrke forskningsinnsatsen i psykisk helse, slik at pasientene får behandling som har god forskningsmessig dokumentasjon.
•Øke satsing på informasjon om psykisk sykdom til befolkningen, og slik gjøre det lettere for psykisk syke og deres pårørende å søke hjelp før sykdommen utvikler seg så mye at tvang kan bli nødvendig.
•Vurdere å la privatpraktiserende psykologer med driftsavtaler overføres fra helseforetakene til kommunehelsetjenesten og vil kunne bidra i dette tilbudet.

Teksten er hentet fra Venstres stortingsvalgprogram (pdf).

Venstres stortingsvalgprogram 2013-2017.

Foto: Venstre / Dreamstime

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**