Pasienten i sentrum

Venstre vil ha et mer brukervennlig helsevesen. Pasienten skal ikke bli sykeliggjort av systemet.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**


Venstre vil påse at helse- og omsorgsinstitusjoner overholder sentrale pasient- og brukerrettigheter som ventetidsgaranti, universell utforming, responstid og fritt sykehusvalg.

Dagens IKT-systemer i helsevesenet er bygget rundt virksomheten og setter ikke pasienten i fokus. Venstre vil ta i bruk teknologiske løsninger for å gjøre pasienthverdagen mer brukervennlig og interaktiv, og samtidig styrke pasientsikkerheten og personvernet. Dette vil også være mer effektivt og ressursbesparende for helsevesenet.

Det kreves offensivt arbeid for å få ned køene for offentlig helsehjelp i Norge. Venstre vil redusere ventetider av medisinske og sosiale grunner, men også fordi det kan være økonomisk lønnsomt ettersom mange som står i kø er sykmeldte. Bruk av private tjenester er en viktig avlastning, kjøp av tjenester i utlandet er en annen mulighet. Mer bruk av begge alternativer vil redusere helsekøene og behovet for helseforsikring.

Pasienter som venter på en operasjon eller behandling fra det offentlige, skal i dag kunne få gjennomført behandlingen ved hjelp av private tilbydere etter en viss tid, betalt av det offentlige. Venstre mener denne rettigheten må styrkes gjennom å innføre tidsfrister i tillegg til reelle sykdomsspesifikke garantier som alle pasienter informeres om.

Venstre vil:
•Innføre IKT-løsninger i helsesektoren for å sikre større pasientsikkerhet.
•Styrke pasientrettighetslovens bestemmelser om å dekke pasienters utgifter til private eller utenlandske sykehus, og innføre sykdomsspesifikke tidsgarantier.
•Utarbeide kreftformspesifikke garantier for maksimumsgrenser for ventetid.
•Kutte ventetiden ved sykehusene gjennom blant annet kveldsåpne poliklinikker og ved å gi spesialister anledning til å drive kveldspraksis på sykehus.
•Gi Helsedirektoratet større ansvar for faglig oppdatering av leger, både ved sykehusene og i allmennpraksis.
•Styrke forskning ved helseforetakene for å bringe erfaringene fra klinisk praksis tilbake til grunnforskningen slik at kvaliteten i helsetjenesten øker.
•Lovfeste retten til brukerstyrt personlig assistent (BPA).
•Styrke tolketjenester i helsevesenet.
•Gi kommuner og sykehus større fleksibilitet i å bruke alternative turnusordninger, som nordsjøturnuser.

Teksten er hentet fra Venstres stortingsvalgprogram (pdf).

Venstres stortingsvalgprogram 2013-2017.

Foto: Venstre / Dreamstime

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**