Økonomi og marked

Venstres mål er å føre en bærekraftig økonomisk politikk som kombinerer frihet for den enkelte med en god inntektsfordeling, velferd og verdiskaping. Skal vi lykkes med dette, må det legges til rette for økt verdiskaping, spredt privat eierskap og nødvendig fornying og omstilling i en mer miljøvennlig retning.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**


Det viktigste formålet med skattesystemet er å bringe inntekter til stat og kommune for å løse offentlige oppgaver og finansiere gode velferdstilbud. I tillegg er skatt et viktig politisk virkemiddel for å styre atferd og utjevne inntekt.

Venstres mål er at det skal lønne seg å jobbe, sikre finansiering av viktige fellesgoder, og gjøre det lønnsomt å ta gode miljøvalg. For Venstre er det viktig å ha stabil finansiering av fellesskapets oppgaver, men det forplikter samtidig til ansvarlighet i finanspolitikken.

Venstre vil føre en politikk som belønner investering i næringsvirksomhet og arbeidsplasser. Internasjonale økonomiske kriser fører til nødvendig omstilling og effektivisering. Slik omstilling og effektivisering må også skje i Norge dersom vi skal holde oppe konkurranseevnen i en stadig mer global økonomi.

Les også:
Finanspolitikk
Pengepolitikk
Skatter og avgifter
Fra rød til grønn skatt
Forbrukerpolitikk

Teksten er hentet fra Venstres stortingsvalgprogram (pdf).

Venstres stortingsvalgprogram 2013-2017.

Foto: Venstre / Dreamstime

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**