Lokal matproduksjon

Venstre vil stimulere norsk matkultur og produksjon av lokal mat og drikke. Dette er viktig for fremtidens landbruk, for reiselivsnæringen og ikke minst for å opprettholde levende bygdesamfunn i hele landet.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**


Regelverket for produksjon, distribusjon og servering av mat og drikke er ofte en hemsko for at produsenter skal lykkes. Venstre vil øke satsingen på geografisk opprinnelsesmerking og ha en liberalisering av regelverket for foredling av mat på egen gård for å stimulere til større mangfold, under forutsetning av at helsemessig matvaretrygghet opprettholdes. Lokal produksjon og omsetning av alkoholholdige drikkevarer bør tillates.

Venstre vil:
•Styrke matprogrammet slik at flere produsenter kan hente inntekten direkte i markedet.
•Oppheve alle produksjonsreguleringer dersom foredlingen skjer på egen gård, men tilpasse regelverket slik at forbrukernes helse ivaretas.
•Tillate produsenter av alkoholholdige drikker å informere om produktene sine på egne Internett-sider, slik Vinmonopolet i dag har adgang til.
•Tillate salg og servering av alkohol til besøkende i produksjonslokaler eller lokaler i tilknytning til disse, også på søndager.

Teksten er hentet fra Venstres stortingsvalgprogram (pdf).

Venstres stortingsvalgprogram 2013-2017.

Foto: Venstre / Dreamstime

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**