Internasjonalisering

Venstres mål er at norske utdanningsinstitusjoner skal være attraktive for studenter og forskere fra hele verden, og at utdanning i utlandet er attraktivt for norske studenter.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**


Studier og forskning på institusjoner i andre deler av verden gir bredere perspektiver i fagdebatter, økt faglig utbytte for den enkelte og for institusjonen, bedre språkkompetanse i befolkningen og økt forståelse for det globale samfunnet.

Bedre finansiering av studier utenlands vil gi norske utdanningsinstitusjoner reell konkurranse og tvinge fram bedre kvalitet. Det må legges bedre til rette for at norske studenter skal kunne ta hele graden sin i utlandet. Venstre vil dessuten øke innslaget av internasjonalisering i finansieringssystemet til universitetene og høyskolene.

Ordningen med kvotestudenter, som tilbyr studenter fra utviklingsland utdanning ved norske institusjoner med støtte fra Lånekassen, fungerer godt. Venstre ønsker å utvide denne ordningen ved å etablere flere kvoteplasser.

Venstre vil:
•Innføre studiestøtte til førsteåret på høyere utdanning i USA og i ikke-vestlige land.
•Likestille stipendandelen til studenter som tar utdanning i utlandet på bachelorgradsnivå med dagens ordning for mastergrads- og delgradsstudenter.
•Øke muligheten til å ta språkstudier for å kunne gjennomføre et studium i utlandet fra ett til to semestre.
•Endre finansieringssystemet for universiteter og høyskoler slik at det gis uttelling for semestre avgitt ved institusjoner i utlandet.
•Inkludere nettutdanning i Lånekassens støtteordninger for utenlandske skoler.
•Sikre Norges deltagelse i EUs nye forskningsprogram «Horizon 2020», som starter i 2014.
•Øke forskningssamarbeidet med BRICS-landene. (Brasil, Russland, India, Kina og Sør-Afrika).

Teksten er hentet fra Venstres stortingsvalgprogram (pdf).

Venstres stortingsvalgprogram 2013-2017.

Foto: Venstre / Dreamstime

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**