Innlegg: Venstre tar kampen for pappapermen

I dagens Fædrelandsvennen skriver Kristina Karlsen i Mandal Venstre om viktigheten av å beholde pappapermen. – Far er like viktig i småbarnsalderen som mor, skriver Karlsen. Resten av innlegget kan du lese her eller i dagens avis.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**


Far må kunne være hjemme med barnet sitt. Det er viktig for likestillingen i arbeidslivet, for de fleste fedre og for barnet selv. Derfor er pappapermisjon med egen fedrekvote viktig for Venstre.

 Kristina Karlsen (V) skriver om pappapermen.

Kristina Karlsen (V) skriver om pappapermen.

Siden fedrekvoten ble etablert i Norge har det sikret at stadig flere fedre tar ut permisjon og det har sikret en god og tidlig kontakt mellom barnet og faren. Den nye norske familiemodellen har blitt positivt påvirket av fedrekvoten, noe som er synlig i den yngre generasjonen. Å fjerne denne ordningen vil medføre at færre fedre tar ut like mye permisjon som i dag. Erfaringer fra andre land som har avviklet fedrekvoten, som f.eks. Danmark, viser til at fedre stadig tok ut mindre permisjon, ofte fordi de bøyde seg for de sosiale normene som allerede var etablert både i arbeidslivet og i hjemmet. Det samme frykter forskere vil skje i Norge dersom Høyre og FrP fjerner fedrekvoten. Når fedre tar ut nesten like mye foreldrepermisjon som kvinner er det ingen grunn for arbeidsgivere til å foretrekke unge menn når de ansetter. Venstre mener at barn har behov for samvær og nærhet med begge foreldre, og frykter at fjerning av fedrekvoten vil kunne føre til mindre tid for barn sammen med far.

Derimot så er den viktigste kampen i foreldrepermisjon, selvstendig opptjening av fedrekvoten for far. Dette vil etablere en ny sosial norm; far er like viktig i småbarnsalderen som mor og kan sikre seg sin egen permisjon, uavhengig av mors økonomiske bakgrunn. Da vil argumenter som lønn og tapt arbeidstid bli likegyldige og likestillingen i hjemmet enda sterkere.

Det er forskjell på en mørkeblå og en blågrønn regjering. Disse regjeringsalternativene er de mest sannsynlige alternativene for dette valget. En blågrønn regjering med et sterkt Venstre er viktig for å bevare pappapermen.

Kristina Karlsen Athanasiou
Valgkampleder for Mandal Venstre

(Innlegget kan du også lese og diskutere på Fædrelandsvennens nettsider)

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**