Habilitering og rehabilitering

Det er et kommunalt ansvar å legge til rette for at pasienter som er utskrevet fra sykehus, eller som på annen måte trenger opptrening, får et rehabiliteringsopplegg som kan bidra til god funksjonsdyktighet. Dette er blant annet en forutsetning for at mange eldre mennesker kan fortsette å bo hjemme.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**


Venstre vil fjerne unødvendige krav til jevnlig fornyet legeattest for kronikere for å få medisinsk utstyr og tekniske hjelpemidler med mindre pasientens situasjon endrer seg. Dette skal ikke gjelde vanedannende medisiner.

Hverdagsrehabilitering og hjemmebasert rehabilitering, der brukeren bor hjemme og får behandling i kjente omgivelser, må bygges ut i kommunehelsetjenesten. Spesialrehabilitering som krever erfaring og kompetanse innen spesielle skade- og diagnoseområder må fortsatt finnes i rehabiliteringsavdelinger på sykehusene.

Venstre vil:
•Ha en forpliktende opptrappingsplan for rehabilitering og habilitering.
•Gjennomgå dagens refusjonsordninger for fysioterapibehandlingen for å sikre et rettferdig system, kortere ventetid og lik betaling.
•Ta i bruk undervisningsteknologi som gjør at sykehusenes fagmiljø kan gi opplæring og veiledning til helsepersonellet i kommunene.
•Særlig sikre behandling og habilitering for barn med medfødte diagnoser.
•Fjerne den øvre aldersgrensen på 26 år for hjelpemidler til fysisk aktivitet.

Teksten er hentet fra Venstres stortingsvalgprogram (pdf).

Venstres stortingsvalgprogram 2013-2017.

Foto: Venstre / Dreamstime

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**