Venstre vil gjøre Norge til en ledende aktør innen grønn energi. Vi vil erstatte fossil energi med ny, fornybar energi i transport-, kraftproduksjons- og oppvarmingssektoren. Ved å øke produksjonen av fornybar kraft i Norge og satse mer på forskning på fornybare energikilder kan vi hjelpe andre land til raskere avvikling av kraftverk basert på fossile energikilder.
Venstre vil utvikle en strategi for å sikre at norsk fornybar energi bidrar til å redusere globale klimagassutslipp. Da må vi utrede potensialet for å være «svingprodusent» av fornybar energi til resten av Europa, og samtidig sikre kortreist kraft til den bærekraftige kraftforedlende industrien som leverer produkter til lavutslippssamfunnet i Norge.
Grønne sertifikater vil bidra til en betydelig økning av produksjonen av fornybar energi i Norge frem mot 2020, hovedsakelig vindkraft og vannkraft. Dette markedet må suppleres med forsknings- og utviklingsprosjekter og demonstrasjonsprosjekter rettet mot mer umodne teknologier. Vi trenger en mer effektiv og miljøvennlig konsesjonsprosess for de nye kraftverkene, og Venstre vil ha rammevilkår som gjør utvikling av umodne fornybarteknologier mer lønnsomt.
Ny fornybar energi krever en mer robust kraftinfrastruktur, derfor må utbedring og utvikling av strømnettet ha prioritet i neste stortingsperiode. Venstre vil utrede en ny finansieringsmodell for infrastruktur som ivaretar både kraftprodusenter, kraftforbrukere og det offentliges interesser.
Venstre vil:
Behandle norske fornybare energiressurser som en verdifull handelsvare nasjonalt og internasjonalt, på lik linje med norske olje- og gassressurser.
Utarbeide en energimelding for en helhetlig og bærekraftig energipolitikk som sikrer at det tas hensyn til både klima, forsyningssikkerhet og verdiskaping.
Sørge for at norske vannmagasiner i større grad benyttes som balansereserve for vind- og solkraft i Norge og Europa.
Utvikle mulighetene for pumpekraftverk der forholdene ligger til rette for det.
Bygge og planlegge flere utenlandskabler, og samtidig åpne opp for at andre enn systemoperatøren Statnett kan bygge og planlegge utenlandskabler.
At linjeføring på land gjøres på en skånsom måte, og at det settes av tilstrekkelige midler til å unngå konflikter med naturvernhensyn og reiseliv.
Videreføre det grønne sertifikatsystemet og få på plass økt saksbehandlingskapasitet slik at mini-, mikro og småkraftverksøknader behandles raskere og miljøhensyn ivaretas bedre.
Sørge for at ordningen med fylkesvise vindkraft- og småkraftplaner forbedres.
Utarbeide en samlet plan for havvind.
Øke satsingen på pilotanlegg innen ny fornybar energiproduksjon, slik som havvindmøller, saltkraft, tidevannsenergi og bølgekraft.
Lage en samlet nasjonal studie for datalagring slik at gunstige steder som både har tilgang på ren energi og avsetning for overskuddsvarmen blir kartlagt.
Opprette et nasjonalt verdiskapingsprogram for utvikling av marine fornybare energikilder.
Revidere de gamle konsesjonsvilkårene for kraftanlegg, slik at vilkårene blir i tråd med den nye vannforskriften.
Stimulere til færre og mer robuste netteiere for å sikre nødvendige oppgraderinger og nyinvesteringer og øke energieffektiviteten i strømnettet.
Stimulere til at vannkraftverk skifter til nye turbiner tar i bruk ny teknologi slik at naturhensyn bedre ivaretas.
Innføre et naturressursskatteregime for vindkraft på lik linje med det man har for vannkraft, slik at kommunene sitter igjen med større andel av inntektene fra næringen.
Innføre grønne avskrivningsregler for el-sertifikatkraft slik at norske og svenske skatteregler er tilnærmet like.
Beholde hjemfallsretten.
Bruke statens posisjon som storforbruker, storinnkjøper og storeier til å løfte fram en raskest mulig innfasing av teknologi som kutter CO2-utslipp.
Teksten er hentet fra Venstres stortingsvalgprogram (pdf).