Folkehelse

Forebyggende helsearbeid er viktig for å utjevne sosiale helseforskjeller i Norge. Ansvaret for helsefremmende og forebyggende arbeid er lagt til kommunene. Staten kan påvirke gjennom lovgivning, skatte- og avgiftspolitikken, holdningskampanjer, styrking av den helsefaglige forskningen og finansiering av lavterskeltilbud i primærhelsetjenesten.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**


Venstre mener at helsestasjonene er den delen av helsetjenesten som er best egnet til å jobbe med forebygging for barn og unge. Forebygging er viktig i alle livets faser. Helsestasjonene har en unik mulighet til å kunne gripe inn tidlig og forhindre negativ utvikling i kosthold, mosjon eller psykososiale forhold. Venstre vil styrke gravide kvinners tilgang til jordmortjenester tidlig i svangerskapet og i barseltiden, og forbedre oppfølgingen i hjemmet av nyfødte og deres foreldre slik at ammeproblemer og barselsdepresjon kan forebygges.

Mye av det helsefremmende arbeidet gjøres i dag av frivillige og ideelle organisasjoner. For barn og unge spiller fritids- og idrettsorganisasjoner en viktig rolle med tanke på forebygging og etablering av gode helsevaner.

Venstre vil:
•Gjennomføre en nasjonal opptrapping for helsestasjonene over fire år.
•Styrke skolehelsetjenesten og studentsamskipnadenes helsetilbud.
•Bruke avgiftspolitikk for å stimulere til et sunnere kosthold, blant annet ved å fjerne moms på frukt og grønt.
•Bedre rammevilkårene for frivillige organisasjoner og sosiale entreprenører som tilbyr helse- og velferdstjenester eller som organiserer folkehelsefremmende aktiviteter.

Teksten er hentet fra Venstres stortingsvalgprogram (pdf).

Venstres stortingsvalgprogram 2013-2017.

Foto: Venstre / Dreamstime

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**