En rettferdig familiepolitikk med Venstre

Irene Dahl har skrevet innlegg om Venstres familiepolitikk, her kan du lese hva Venstre mener om barnetrygd, kontantstøtte for ettåringer og foreldrepermisjon.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**


En rettferdig familiepolitikk
Av Irene Dahl, stortingskandidat for Venstre i Troms

Det blir merkelig nok stadig flere fattige barn i velstands-Norge. Venstre mener regjeringen gjør altfor lite for å hindre denne utviklingen. I motsetning til sosialdemokrater mener vi sosialliberale at rettferdig fordeling ikke betyr at alle skal få like mye, men om å gi mer til de som trenger det mest. I dag utbetales det like mye barnetrygd til foreldre som overfører tusenlappene inn på konto hver måned inntil barnet er myndig, som til foreldre som år etter år må si nei til klasseturer, sportsutstyr og fritidsaktiviteter fordi pengene ikke strekker til. Det er en urimelig ordning!
Derfor vil Venstre differensiere barnetrygden. Av samme grunn vil vi differensiere brukerbetalingen på andre statssubsidierte goder for barnefamilier, slik at fattige familier betaler mindre for barnehage og SFO.

Barnehagene sikrer at foreldre slipper å velge bort arbeidslivet etter at de har fått barn. Dette gir valgfrihet til den enkelte og mer effektivitet i samfunnet. Venstre går også inn for to årlige inntak i barnehagene, slik at barnehagene kan ta i mot barna når de og foreldrene er klare for det.
Barn er ulike, og foreldrene kjenner deres behov best. Valget om å være hjemme med egne barn skal ikke være forbeholdt de rikeste. Derfor vil Venstre beholde kontantstøtten for ettåringer. At folk velger å være hjemme med småbarn er ikke et onde i seg selv, tvert i mot.

Det fins andre tiltak for å få innvandrerkvinner ut i arbeidslivet enn å tvinge dem, og Venstre er for gratis kjernetid i barnehager i områder med lav arbeidsdeltakelse for kvinner. Målet må være å gi kvinnene mer frihet, for eksempel gjennom arbeidstrening med andre i lignende livssituasjon, samt tilgjengelig barnepass. Kort sagt vil vi ikke ta fra dem (og fedrene) friheten til å velge hvor mye tid de vil bruke med barna. Venstre vil også senke barnehageprisene for de som trenger det mest, slik at valget blir mest mulig reelt uavhengig av økonomisk situasjon. Kvinner (og menn) kan ta selvstendige valg for seg og sine barn. Hjemmeværende foreldre er ikke ofre!

Venstre vil videreføre fedrepermisjonen og støtter tredelingen, slik at far får en del, mor får en del og den siste kan deles slik det passer familien best. I et liberalt samfunn er rettigheter og plikter individuelle. Det skal ikke være slik at mor eller arbeidsgiver skal avgjøre om det er viktig for pappa å få være hjemme og bli kjent med den lille. Ved å tredele permisjonen sikres både rettferdighet og valgfrihet. Dette vil Venstre forsvare om det blir borgerlig flertall etter valget.
Å likebehandle foreldrene er viktig. Dagens ordning med at fars foreldrepenger er avhengig av mors arbeidsforhold, er absurd i et likestillingsperspektiv. Derfor er Venstre for å gi far selvstendig rett til foreldrepenger.

Venstre vil også innføre 12 måneders studiestøtte for studentforeldre, slik at også de kan ta seg råd til ferie med ungene. Et sterkere Venstre vil prioritere valgfrihet og like muligheter for barn og barnefamilier!

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**