Venstre mener imidlertid ikke at det er riktig å prioritere heldagsskole for alle i den neste stortingsperioden. I stedet for økt timetall per uke vil Venstre prioritere tiltak som bidrar til å heve kvaliteten på opplæringen i tillegg til å satse på en bedre skolefritidsordning. Flere timer er ikke nødvendigvis ensbetydende med økt læring, særlig ikke når det allerede er stor mangel på faglærte lærere i skolen.
Skolefritidsordningen (SFO) skal fortsatt være et frivillig tilbud, ikke en obligatorisk del av skoledagen. Venstre mener at kommunene må ha frihet til å organisere SFO slik de vil, men at det bør utformes nasjonale kvalitetskrav. SFO skal ikke bare være en oppbevaringsplass for de minste skolebarna. I dag er det stor variasjon på kvaliteten på SFO mellom skoler og mellom kommuner. Venstre mener det er uheldig, og vil øke kvaliteten på SFO. Vi vil også differensiere prisene slik at de med høy inntekt betaler mer enn de med lav inntekt.
Venstre mener organisert leksehjelp er et viktig tiltak, særlig for de svakeste elevene. Men i dag fungerer ikke leksehjelpen etter intensjonen. Evalueringer av den lovfestede ordningen med leksehjelp mellom 1. og 4. trinn har vist at det er et lite målrettet tiltak hvis man vil hjelpe de elevene som trenger det mest. Venstre vil derfor at midlene til denne ordningen skal overføres som frie midler til skolen, slik at skolene selv kan bestemme hvordan de best kan organisere leksehjelpen.
Venstre vil:
Utarbeide nasjonale kvalitetskrav til SFO.
Utarbeide rammeplaner for SFO med store muligheter for lokal tilpasning.
Ha differensierte satser i SFO, slik at de med de laveste inntektene får redusert eller ingen oppholdsbetaling.
Avskaffe den lovfestede leksehjelpen fra 1.-4. trinn og gi skolene frihet til å utforme tilbudet slik de ønsker og til de elevene som trenger det mest.
Teksten er hentet fra Venstres stortingsvalgprogram (pdf).