Ansvarlig finanspolitikk

Skatter og avgifter er den viktigste inntektskilden i det offentlige Norge. Statens inntekter fra olje- og gassvirksomhet gir ytterligere rom for gode velferds- og fellesskapsløsninger.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**


Venstre mener at det er viktig med en ansvarlig og fornuftig bruk av norske oljepenger og vil derfor følge de retningslinjer for handlingsregelen som Stortinget har vedtatt. Dette er for det første viktig i et generasjonsperspektiv. Oljepengene skal først og fremst sikre pensjonsforpliktelsene for kommende generasjoner. For det andre er en nøktern finanspolitikk nødvendig for å dempe press i økonomien og for å holde et lavt pris- og rentenivå. For det tredje er en ansvarlig finanspolitikk viktig for konkurranseutsatt næringsliv. En for ekspansiv økonomisk politikk kan både føre til høy kronekurs og til at norsk arbeidskraft blir for dyr og lite konkurransedyktig i et globalt marked.

Innfasing av oljepengene må tilpasses konjunktursituasjonen. I nedgangstider kan det være fornuftig å bruke noe mer, mens det kan være motsatt i oppgangstider. Store konjunktursvingninger krever en annen politikk enn i mer normale tider.

Venstre vil:
•Følge handlingsregelen og prioritere bruken til utdanning, forskning, infrastruktur, miljø- og klimatiltak og vekstfremmende skatte- og avgiftskutt.

Les også:
Eierskap
Oljefondet
Handel og næringsutvikling

Teksten er hentet fra Venstres stortingsvalgprogram (pdf).

Venstres stortingsvalgprogram 2013-2017.

Foto: Venstre / Dreamstime

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**