Studenter fortviler over boligmangelen

Hver høst leser vi om studenter som fortvilet forsøker å finne steder å overnatte fordi det er for få leie- og studentboliger i byen. Alle politikere lover bedring, men lite skjer.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**

Thomas A. Syvertsen overbeviser studenter om Venstres utdanningspolitikk

Foto: Karl-Arthur Giverholt

Venstre mener at en økt satsing på bygging av studentboliger i de store byene er et av tiltakene som vil gjøre boligsituasjonen for studenter betraktelig lysere i årene som kommer og har programfestet å doble antallet nye studentboliger som bygges per år, med et statlig tilskudd på 50 %. Studentboliger er et svært målrettet utdanningspolitisk virkemiddel som er med på å legge til rette for at også studenter med svak økonomi skal ha mulighet til å bosette seg på studiestedet. Dette er en forutsetning hvis valg av studiested skal kunne gjøres på grunnlag av akademisk og ikke økonomisk evne.

Dekningsgraden har stått stille
I løpet av de neste årene er det ventet en markant studentvekst. Bare fra 2011 til 2012 har søkertallene til høyere utdanning økt med 7 195 (6,6 pst) i følge opplysninger fra Kunnskapsdepartementet. Det sier seg selv at det er behov for langt flere studentboliger når studenttallet øker slik det gjør. Tall fra Norsk studentorganisasjon viser at de fleste studentsamskipnader er langt unna å nå målet om 20 % dekningsgrad for studentboliger, og den historiske oversikten viser at dekningsgraden har stått mer eller mindre stille de siste årene til tross for større bevilgninger fra staten. Dette kommer av at utbyggingstakten ikke har stått i stil med økningen i studenttallet.

Oppheve kostnadsrammen
I tillegg til at bevilgningene til oppføring av nye studentboliger de siste årene har vært utilstrekkelige, har samskipnadene som har fått boligtilsagn møtt store hindringer i et stivbent regelverk og i utilstrekkelige økonomiske rammer. Venstre vil at kostnadsrammen for tilskudd til å bygge studentboliger oppheves, og at Husbanken heller skal kvalitetssikre at studentboligprosjektene bygges av varige materialer i god kvalitet, med miljøvennlige løsninger, og tilpasset studenter med ulike behov. Slik vil man sikre at byråkratiet ikke hindrer fornuftig bygging og at byggene på lang sikt blir mer samfunnsøkonomisk lønnsomme.

Publisert i Hamar Arbeiderblad 5.8.2013

Klikk her for å komme til forsiden

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**