Straffeforfølgelse ikke er veien å gå

Norske politikere mener det er på tide å diskutere om nordmenn som skaffer seg surrogatbarn i utlandet likevel skal straffeforfølges i Norge. Abid Q. Raja, 1. kandidat for Akershus Venstre, mener dette er et feilgrep. — Ikke straff foreldrene. Da har jo skaden allerede skjedd, og de sitter med et barn i fanget. Jeg ønsker ikke å straffe foreldre som allerede er i en desperat situasjon, sier Raja.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**

 Raja mener det blir feil å straffe foreldre som allerede er i en desperat situasjon.

Raja mener det blir feil å straffe foreldre som allerede er i en desperat situasjon.
Foto: Gisle Bjørneby, 2013

— Vi å få folk til å forstå hvilken skade de påfører fattige kvinner, og hvilken utnytting surrogati er. I tillegg så må vi lette adopsjonsregelverket slik at det ikke tar så lang tid for barnløse å fylle tomrommet de har, sier Raja.

Les hele saken hos NRK.

Venstre om surrogati:

Venstre vil arbeide for et internasjonalt forbud mot kjøp og salg av surrogatitjenester. Barn som er født ved hjelp av surrogati i utlandet og som etter fødsel overlates til norske omsorgspersoner, skal anses som barn av norske foreldre og sikres rettigheter i samsvar med dette. Forholdet mellom surrogatbarn og dets omsorgspersoner må gis et juridisk vern uavhengig av biologisk tilknytning.

Venstre vil:
Åpne opp for eggdonasjon.
Vedta et rammeverk for bruk av surrogatmødre i utlandet for å sikre barns rettigheter.
Åpne for assistert befruktning for enslige

Kilde: Venstres stortingsvalgprogram 2013-2017

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**