Siste år har Venstre vunnet to små, men viktige, seire i kommunestyret i Andebu. Den første var å få gjeninnført helsesøsters fysiske tilstedeværelse på ungdomsskolen. Et viktig tiltak i en sårbar periode i livet hvor noen hver av ungdommene kan trenge en voksenperson å snakke med som ikke er forelder eller lærer.
Det andre var å styrke helsesøstertjenesten for å kunne beholde psykisk helsetjeneste på dagens nivå samtidig som vi utvidet tilbudet om helsesøster på barneskolen. Et lavterskeltilbud innenfor psykisk helse er et rimelig og nødvendig tilbud i en kommune. Psykisk sykdom som er den største årsaken til langtidsfravær fra arbeidslivet. Terskelen for å søke hjelp hos lege og spesialist er høy i tillegg til at ventetiden er altfor lang.
En psykisk helsesøster blir en nyttig samtalepartner med en kompetanse ikke legen har, spesielt viktig i en tid hvor selvskading blant unge er et vanlig uttrykk for problemer med livsmestring.
Men én side som har blitt lite belyst er sammenhengen mellom en god helsesøstertjeneste og tiltak mot mobbing. En helsesøster som er daglig til stede vil fange opp helt andre signaler fra elevene og vil kunne identifisere bekymringsgrunner på et tidlig stadium. 7 av 10 helsesøstre i Norge sier de ikke har tid til å gjøre oppgavene de er pålagt. Dette ser Venstre som vil ha 1000 nye helsesøstre over en fireårsperiode.
Sammen med de andre yrkesgruppene i skolen: ledelse, rådgiver, barne og ungdomsarbeider og spesialpedagoger er disse tjenestene med på å styrke læreren og undervisningen. Altfor mye av lærernes tid går med på å utføre oppgaver andre har bedre kompetanse i.
Helsesøstertjenesten er uvurderlig. Den kan ikke erstattes av verken rådgiver eller sosiallærer. For Venstre er helsesøster god forebygging og et eksempel på at de med kompetansen må jobbe nærmest dem som trenger det.