Det må forskes mer i Oppland

Venstres toppkandidat i Oppland, Ketil Kjenseth, ønsker debatt om den sterke sentraliseringen innen norsk forskning. – Vi går glipp av både viktige arbeidsplasser, innovasjon og nye næringer når vi ikke får ta del i den kraftige forskningsvektsten, sier Kjenseth.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**


– Det er på tide at vi får et senter for fremragende forskning (SFF) til Innlandet. Det sier Venstres toppkandidat i Oppland, Ketil Kjenseth. Han ser for seg at både Lillehammer, Gjøvik og Hamar er aktuelle for slike sentre, innen både innovasjon i offentlig sektor, miljøvennlig energi , datasikkerhet og bioteknologi. Det må være fagfeltet som avgjør lokaliseringen, legger Kjenseth til og ypper ikke til “bykamp” om dette.

Ketil Kjenseth

Ketil Kjenseth
Foto: Cathrine Dokken

Av totalt 66 nasjonale forskningssentre som er opprettet fra 2002 og fram til 2013, er 65 av dem knyttet til Oslo/Ås, Bergen, Trondheim eller Tromsø.

– Det er knivskarp konkurranse og i år var det 139 søknader til 13 nye sentre som skal opprettes fram til 2023. Kvalitet må selvfølgelig ligge til grunn, men forskningssektoren er i ferd med å bli et betydelig antall arbeidsplasser og er viktig for næringsutvikling og innovasjon. Det er derfor på tide å ta en diskusjon om det er riktig å sentralisere forskningen så kraftig som det som skjer i Norge nå, sier Kjenseth.

Av 36 000 forskerårsverk i Norge, har Oppland og Hedmark tilsammen bare 700 av disse. Altså under 2 prosent andel.

Forskning, universitet

Foto: Microsoft

– Et annet element er forholdet mellom forskning med basis i universitetene og forskning drevet fra høgskolemiljøer. De har hver sine kvaliteter og det er et politisk ansvar å sørge for at høgskolene har en plass i forskningen, sier Kjenseth. En 80/20-inndeling av potten mellom universiteter og høgskoler kan være en start, mener Kjenseth.

Forskningsrådets senterordning består av:
•Sentre for fremragende forskning (21 stk opprettet fra 2002-12 og 13 nye fra 2013)
•Forskningssentre for miljøvennlig energi (11 stk)
•Sentre for forskningsdrevet Innovasjon (21 stk)

Av Norges forskningsråds tildelinger i 2011 gikk mer enn 93 prosent av alle tilsagn til universiteter og høgskoler i Oslo-området, Bergen, Trondheim og Tromsø. 92 prosent av alle tilsagn til instituttsektoren (senterordningen) gikk til institutter i samme områder.

– I tillegg til den nasjonale tildelingen og fordelingen, er det også helt sentralt at Oppland og Hedmark får en samlet og mer offensiv FoU-strategi, sier Ketil Kjenseth. I en slik FoU-strategi inngår også det regionale forskningsfondet og næringslivets bidrag.
– Vi må spisse og prioritere sterkere og få med næringslivet i større grad. Men det er naivt å tro å at de regionale forskningsfondene skal hamle opp med Forskningsrådets store tildelinger. Vi må derfor vurdere politiske grep for å få en mer balansert utvikling, sier Kjenseth.

Fakta om forskning
I 2011 ble det utført mer enn 36 000 forskerårsverk i Norge. Oppland lå da midt på treet blant fylkene uten universitet, med 484 årsverk. Hedmark lå på bunnen, med bare 215 årsverk. For Oppland er det høy FoU-aktivitet rundt SINTEF Raufoss og industrien i Gjøvikregionen som drar opp.

Det regionale forskningsfondet for Innlandet (Hedmark og Oppland) satte seg i 2009 et mål om å øke FoU-innsatsen i Innlandet med 10 prosent årlig. I Hedmark har de så vidt økt, mens den i Oppland relativt sett har falt.

Referanser
Forskningsrådet, tall og analyser
Forskningsrådet, Sentre for fremragende forskning — SFF
Oppland fylkeskommune/Hedmark fylkeskommune, FoU-strategi for Hedmark og Oppland 2013-16

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**