Marine verneplaner må på plass, også for havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja

Venstre mener at det må etableres et nettverk av marine beskyttede områder, som inkluderer alle typer norsk marin natur.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**


– Vern er et akseptert virkemiddel på land, og det er derfor rart at det har tatt så lang tid å få på plass et vern til havs. Det er utrolig viktig at regjeringen nå følger opp med flere marine verneområder, sier Trine Skei Grande, leder i Venstre.

Konvensjonen om biologisk mangfold er en global avtale om bevaring og bærekraftig bruk av biologisk mangfold. På partsmøtet (COP10) høsten 2010 ble landene enige om nye mål for 2020. Nå er det et felles mål å sikre et effektivt og representativt vern av 17 prosent av arealet på land og i ferskvann og 10 prosent av verdens kyst- og havområder. Godt under 1 prosent av havet har et slags vern i dag.

Vil verne ti prosent av verdens havarealer
– Verneområdenes omfang og antall må være tilstrekkelig, og verneformen tilstrekkelig streng, til å sikre reell beskyttelse. Venstres mål er at minst ti prosent av havarealene skal være innenfor fornuftig forvaltede verneområder innen 2020, sier Grande. Hun mener det er naturlig å starte med havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

Venstre mener at verneområdene må forvaltes bærekraftig, med stor vekt på føre-var-prinsippet.

– I samarbeid med næringene må det etableres økt forståelse for betydningen og nytten av marine verneområder – både for befolkningen generelt og for marine næringer. Arbeidet med marine verneområder er langsiktig og krever kontinuitet og stadig utvikling av kompetanse, sier Grande.

Kystsonen utsatt for sterkt press
Det er et stadig økende press på arealer og naturressurser i kystsonen. Akvakultur, skjelldyrking, taretråling, fiskerier, petroleumsvirksomhet, masseuttak, skipsfart osv. er aktiviteter med betydelig innvirkning på havets økosystemer. I tillegg kommer den økende trusselen fra klimaendringer, som bidrar til at arter forsvinner, nye arter introduseres, havet blir surere og temperaturene og havstrømmene endrer seg.

– Marine verneområder er et svært viktig virkemiddel for å sikre havressursene for framtiden. Internasjonalt har verneplaner vist seg ekstremt nyttig i forhold til å bygge opp fiskebestander, sier Grande.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**