Lofoten må få verdensarvstatus

UNESCO gir anerkjennelse av natur og kultur med universell unik verdi. Kun 940 steder i verden har på 40 år oppnådd denne høyeste anerkjennelsen. 70 steder har fått godkjent natur i verdensklasse med universell verdi. Verdensarvlista er en rangering av verdens viktigste reiselivsopplevelser som har størst autentisk verdi og dermed størst potensial for kommersiell næringsutvikling innen turisme og forskning.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**


Det kan bli stor vekst i turismen i Lofoten ved en verdensarvstatus viser forskning gjennomført av Karoline Daugstad ved NTNU og Eivind Brendehaug ved Nordlandsforskning, Allan Sande ved Universitetet i Nordland.

– Ut fra erfaringene fra etablering av verdensarv i Vega, Vestlandske fjorder og Laponia har etablering av verdensarv i Lofoten et potensial med 50 % økning i turismen i Lofoten i løpet av 5 år etter godkjenning av verdensarv i UNESCO, sier Trine Skei Grande, leder i Venstre.

Trine Skei Grande årsmøte Agder Venstre 2013

Foto: Eva Kvelland

Salten, Ofoten og Vesterålen kan også forvente en vekst i turismen på mellom 10 til 20 % på grunn av at besøkende reiser gjennom med bil, buss, jernbane og fly. Beregningene viser at en verdensarvstatus kan skape om lag 50 arbeidsplasser innen statlig og kommunal forvaltning, 25 arbeidsplasser innen forskning, 25 arbeidsplasser innen formidling, 100 arbeidsplasser innen offentlig og privat tjenesteyting og om lag 300 nye arbeidsplasser innen privat tjenesteyting innen turismen. Innen 2025 vil det være over 1 million turister i Lofoten.

– Dette fordrer flyplassutbygging, bedre havner og bedre veger. Utvikling av
helårsturisme krever også utbygging av flere hoteller, besøkssentre, turistsentre, kultursentre, verdensarvsentre, forskningssentre og forvaltningssentre. Bygging av infrastruktur vil også skape sysselsettingsvekst i regionen på mellom 100 til 200 arbeidsplasser innen bygg og anleggsvirksomhet fram mot 2025, sier Grande.

Til sammenligning vil olje- og gassindustrien kan gi mellom 400 og 1100 nye arbeidsplasser i regionen i en kortere periode, men med betydelig risiko for å undergrave den fornybare, marine næringene i området og vil være i konflikt med en verdensarvstatus.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**