Studentvelferd og —rettigheter må prioriteres høyere

-Venstre vil videreføre gratisprinsippet i høyere utdanning. Verken norske eller utenlandske studenter skal betale skolepenger på statlige universitet og høyskoler. Dette er viktig for at høyere utdanning skal være tilgjengelig for alle basert på faglige kvalifikasjoner alene. Pål Farstad skriver dette i et leserbrev.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**


Leserbrev i Tidens Krav 31.07.13:

Pål Farstad

Foto: Silje England

STUDENTVELFERD OG -RETTIGHETER MÅ PRIORITERES HØYERE

Venstre vil videreføre gratisprinsippet i høyere utdanning. Verken norske eller utenlandske studenter skal betale skolepenger på statlige universitet og høyskoler. Dette er viktig for at høyere utdanning skal være tilgjengelig for alle basert på faglige kvalifikasjoner alene. Studenter som velger privat høyere utdanning, må få en del av lånet til skolepenger som stipend. Dette gjelder særlig der tilsvarende utdanning ikke finnes på offentlige institusjoner.

Studentsamskipnadene, som skal være styrt av studentene selv, skal fortsatt ha ansvaret for velferdstilbudet. Studentenes helsetilbud skal være inkludert i dette.

Venstre vil:

-Prisregulere studiestøtten, og foreslå en innfasing av 11 måneders studiestøtte i løpet av kommende stortingsperiode.
Fjerne formuesgrensen og heve taket på hvor mye studenter kan tjene i året uten å miste studiestøtte.
-Bygge 2000 studentboliger årlig med 50% statstilskudd.
-Heve kostnadsrammen for studentboliger og øke tilskuddet til nye boligenheter.
-Sørge for at studentboliger blir et eget reguleringsformål i plan- og bygningsloven.
-Utvide Lånekassens sykelønnsordning til 12 måneder, og la det være mulig å være delvis sykemeldt som student.
-Gjøre ordningen med gradert sykestipend for studenter permanent.
-Innføre egen lovbestemmelse som regulerer studentenes arbeidsmiljø.
-Gi studenter som følger normert studieløp samme status som arbeidstakere når det gjelder yrkesskadeforsikring.
-At studenter skal forsikres på lik linje med ansatte på sin utdanningsinstitusjon.
-At vilkårene for studenter med barn bedres, gjennom et nasjonalt løft for studentbarnehagene og 12 måneders studiefinansiering for studenter med barn.

Internasjonale muligheter for norske studenter, og tilrettelegging for utenlandske studenter ved norske utdanningsinstitusjoner, står også sentralt for Venstre. Vårt mål er at norske utdanningsinstitusjoner skal være attraktive for studenter og forskere fra hele verden, og at utdanning i utlandet er attraktivt for norske studenter. Studier og forskning ved institusjoner i andre deler av verden gir bredere perspektiver i fagdebatter, og være en berikelse for den enkelte, for institusjonen og for arbeidslivet. Det gir bedre språkforståelse i befolkningen og økt forståelse for det globale samfunnet — både ute og hjemme.

Bedre finansiering av studier utenlands vil gi norske utdanningsinstitusjoner økt konkurranse og tvinge fram enda bedre kvalitet. Det må legges bedre til rette for at norske studenter skal kunne ta hele grader i utlandet. Samtidig er vi opptatt av at det legges til rette for kombinering av utdanningen hjemme og ute. For det eksport- og internasjonalt rettede næringsliv som vi har i Møre og Romsdal, vil større grad av kombinasjon mellom utdanning hjemme og ved utenlandske utdanningsinstitusjoner være en styrke for alle parter, ikke minst for studenten.

Pål Farstad
1.kandidat til Stortinget, Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**