– Det viktigste er 11 måneders studiestøtte

Aldri før har studiestøtte vært på et lavere nivå sammenlignet med folketrygden. Venstre ønsker en ekstra utbetaling i juni og prisjustering av støtten.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**


– Alle tre regjeringspartier var enige om 11 måneders studiestøtte før forrige valg. Likevel tapte de forhandlingene alle sammen i møte med seg selv, sa stortingskandidat Mathias Fischer til TV2-nyhetene søndag 28. juli.

Mathias Fischer

Foto: Marie Røssland

I et debattinnlegg i Bergens Tidende skrev adjunkt Marit Landgraff Hansen at studenter sutrer .

Fischer svarte i kommentarfeltet: “Det er 27 000 studenter i Bergen. Noen har deltidsjobb, noen jobber hele sommeren, noen har rike foreldre. Noen må klare seg nesten utelukkende på studiestøtten. Vi skylder den siste gruppen å ikke generalisere med utgangpsunkt i de første.

Faren med lav studiestøtte ligger i at de fra en fattig bakgrunn ikke tør å studere fordi de ikke har råd til det, og at andre dropper å studere fordi de vet at de kan få et mye mer behagelig liv med å hoppe rett ut i arbeidslivet uten å ta utdannelse. Ingen av delene er bra.”

30. juli skrev Bergens Tidende videre om studenter som sliter med å leve kun på studiestøtte. – Det viktigste er elleve måneders studiestøtte. Da kan man konsentrere seg om eksamen i juni, uten å bekymre seg for penger, sier Mathias Fischer, stortingskandidat for Venstre.

Han synes det er viktig å få frem at ikke alle studenter går rundt og drikker dyr kaffe, som Hansen skriver i sin kommentar.- Mange lever kun av studiestøtten, og de har det trangt økonomisk, sier Fischer.

Tidligere i år sa Fischer til NRK Hordaland at regjeringen har bløffet studentene med valgløftet de ikke har innfridd, og fikk støtte fra valgforsker Frank Aarebrot.

“Studiestøttebløffen”, skrev Mathias Fischer om 11 måneders studiestøtte i Studvest 15. mai i år. – Omtrent halvparten av norske studenter mottar flere tusen kroner i måneden som bidrag hjemmefra. Det er alvorlig. Utdanning i Norge skal være gratis og tilgjengelig for alle, uavhengig av bosted og bakgrunn. Studenter skal ikke måtte være avhengige av å ha økonomisk sterke foreldre for å ta utdanning, skrev Fischer da.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**