Universell utforming handler om frihet

“Folk først” er Venstres slagord. Venstre er opptatt av å legge til rette for deltakelse for mennesker med nedsatt funksjonsevne. For oss handler universell utforming om frihet. Det handler om frihet til å skape sin egen identitet, frihet til å være den du vil.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**

rullestol

Foto: RadiOs

Det handler om at du skal ha frihet fra utelukkelse og begrensninger. Du skal ha frihet til å leve det livet du ønsker å leve, både i det offentlige rom, ute i boligmarkedet, på skolen og på høyskolen. Du skal ha frihet til å kunne bruke kollektivtransport og kunne komme seg dit du skal når du har behov for det.

Hvis vi ikke har universell utforming har vi ufrihet. Ufrihet fordi du har en ulempe ikke andre har. Noe som begrenser deg fra å kjøpe leiligheten du ønsker deg eller gjør at du ikke kan ta det studiet du har jobbet i årevis for å komme inn på.

Opptrappingsplan for skolene
Det fysiske skolemiljøet er viktig for alle elever — også dem som har behov for universell utforming. Venstre mener at det haster å sette forpliktende tidsfrister for når alle skoler og øvrige undervisningsbygg skal være universelt utformet, noe som er avgjørende for å sikre alle elever like muligheter for å lykkes. Venstres alternative statsbudsjett for 2013, hvor det ble satt av 250 mill. kroner som første ledd i en opptrappingsplan for å sikre universell utforming av alle skole- og undervisningsbygg i Norge. Venstre vil sørge for at alle undervisningsbygg er universelt utformet innen 10 år. Regjeringens ambisjon på området er lav. Organisasjonene blir møtt av velvilje, men aldri av penger!

 Stortingskandidat Rebekka Borsch

Stortingskandidat Rebekka Borsch
Foto: Tove Hofstad

Det finnes ingen rettferdighet før alle har frihet. Brukerstyrt personlig assistanse (BPA) er noe som gir stort utslag på den enkeltes mulighet til ekte frihet. Vi er helt enig med regjeringen om at dette er en rettighet som må lovfestes. Derimot mener vi det er bortimot meningsløst å skulle lage et innslagspunkt for en slik rettighet på 25 timer i uken. Videre vil regjeringen heller ikke inkludere de over 67 år. Dette er lite fleksibelt og typisk regjeringens enten/eller-innstilling til mennesker.

Retten til BPA
I vedtatt stortingsvalgprogram for perioden 2013 — 2017 vil Venstre lovfeste retten til BPA samtidig som partiet vil sikre finansiering av ressurskrevende brukere, også de over 67 år. Venstre vil også fjerne den øvre aldersgrensen på 26 år for hjelpemidler til fysisk aktivitet. Det er ingen tvil om at dette vil være til det beste for menneskene det gjelder, for ikke å nevne sosialøkonomisk lønnsomt. Det er varm velferd vi trenger, ikke kalde, kortsiktige kalkyler.

Rebekka Borsch, stortingskandidat Buskerud Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**