Venstre vil gi hver bonde et større handlingsrom og økt frihet bygget på økonomisk trygghet

Venstres landbrukspolitikk er utformet for å gi hver enkelt bonde skal få et større handlingsrom, økt frihet og en rimelig grad av økonomisk trygghet i bunn. Venstre vil derfor ha en fremtidsrettet landbrukspolitikk som tar utgangspunkt i gode tilskuddsordninger kombinert med forenklinger. Konkret vil Venstre opprettholde overføringene til landbruket på omtrent samme nivå som i dag

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**

Erik på traktor

Foto: Privat

Leder i Hedmark Bondelag spør i Glåmdalen 24.juli: "Hvem skal stelle landskapet i et borgerlig Norge" Sitat slutt. Myki skriver videre at "Venstre, Frp og Høyre vil satse på store gårdsbruk rundt de mest fruktbare jordbruksområdene på Jæren, det sentrale Østlandet og rundt Trondheimsfjorden." Jeg vil gjerne at Myki gjøre rede for hvor i Venstres program han finner dette? For dette er rent oppspinn og klassisk skremselspropaganda i kjent stil. Meningsmålingene viser at Norge sannsynligvis vil få ei ny regjering i høst hvor Høyre, Krf og Venstre kan få ansvar for landbrukspolitikken. Bondelagets medlemmer, og jeg er en av dem, forventer at Bondelagets tillitsvalgte forholder seg til konstruktivt til alle politiske partier slik Norges Bondelags lover krever.
Myki frykter gjengroing hvis det blir en borgerlig regjering. Gjengroinga har ikke blitt mindre under den rødgrønne regjeringen, men antakeligvis større. Storfekjøttproduksjonen har hatt en negativ utvikling de siste årene. Venstre innførte et driftstilskudd i den spesialiserte kjøttfeproduksjonen da Venstre sist satt i regjering og hadde ansvar for landbrukspolitikken. Dagens regjering har ikke prioritert storfekjøttproduksjonen. De siste årene har underskuddet av storfekjøtt blitt rekordstort og utgjør nå mer enn 10.000 tonn i året. De lyse kjøttslagene (kylling og gris) har økt mye og er blitt helt avhengig av import av soya fra Brasil som proteinkilde i kraftforet. Det er lite bærekraftig og bidrar til gjengroing i Norge og avskoging i Brasil. I år importerer vi 420.000 tonn soyabønner som dekker mellom 75 og 80 prosent av det norske kraftformarkedet for soyamel.
Det er ønskelig å redusere forbruket av lyse kjøttslag og stimulere til økt forbruk av grovforbasert kjøttproduksjon. Dette vil gi mer beiting, mindre gjengroing og redusert avhengighet av import av protein. Venstre sier helt konkret i vårt stortingsvalgprogram; " Legge til rette for økt grovfôrbasert matproduksjon og vri støtteordningen mot grovfôr og beite. (side 42)
Landbruket må forholde seg til den regjeringen som landet har til enhver tid — slik må det være. Leder i Hedmark Bondelag ivaretar ikke medlemmenes interesser ved å angripe de borgerlige partiene
Erik Ringnes
Stortingskandidat (V)

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**