– Integrer, ikke sperr inne!

Ungdomskandidat Jacob Handegard reagerer på FrPs Lene Langemyrs forslag om lukkede asylmottak.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**


I sitt innlegg i Agderposten taler Lene Langemyr fra FrP for reell integrering. Hun taler for å stille krav, slippe døtre fri og å få innvandrere til å lære seg norsk. Samtidig taler hun for ren segregering i form av lukkede asylmottak. Det er en menneskerett å søke asyl, vi skal ikke bure barn og voksne inne når de ikke har gjort noe galt.

Jacob Handegard

Foto: Privat

Det er helt klart at dagens asyl og innvandringspolitikk har store utfordringer. Hvert år er det mange asylsøkere som tar sitt eget liv eller forsvinner. Psykologer har sagt at dette kan kobles til de dårlige forholdene på asylmottakene og asylsøkerens psykiske helse. Venstre ønsker å bedre forholdene på asylmottakene og gi mulighet til arbeid og utdanning framfor å sperre asylsøkere inne.

Lene Langemyr trekker fram viktigheten av at innvandrere skal lære seg norsk, det er Venstre helt enig i. Den beste måten å lære seg norsk er å omgås norskspråklige, erfaring viser at det gjøres best i sammenheng med arbeid og utdanning. Det blir vanskelig med lukkede asylmottak. FrP sier de vil lage et innvandrerregnskap, det har allerede SSB gjort. SSB sin rapport viste at ikke vestlige innvandrere ikke lønner seg. Det står i den samme rapporten at heller ikke nordmenn lønner seg fordi vi bruker penger i dag og lar fremtidige generasjoner betale for oss. Venstre vil heller reformere velferdsstaten for å sikre framtidig velferd framfor og se på lønnsomheten til ulike grupper i Norge.

Edvard Snowden sin hypotetiske asylsøknad og behandlingstiden på den blir mot slutten av innlegget til Langemyr trukket fram som en modell for behandling av asylsøknader. Venstre vil ha kortere behandlingstid på asylsøknader, men vi kan ikke ha en praksis som setter menneskerettigheter i fare. Vi må behandle hver enkelt søknad på en rettferdig måte.

Venstre vil skape mer frihet for alle mennesker. Kunnskap og økonomisk uavhengighet er viktig for å skape frihet derfor vil Venstre gi asylsøkere utdanning og arbeid slik at de også kan bidra til framtidig velferd. Lukkede asylmottak vil være å frarøve frihet fra mennesker som ikke har gjort noe galt. Det strider mot alle liberale prinsipper, det er en skam at FrP tør å kalle seg liberale.

Jacob Handegard fra Arendal er Venstres 5. kandidat på listene i Aust- og Venst-Agder. Dette leserbrevet sto på trykk i Agderposten 22. juli 2013.

Lene Langemyrs innlegg kan leses i sin helhet på politikersiden hennes på Facebook.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**