-Slipp kvinnene frem

Kvinner på Agder er dårlig representert i politikk, samfunnsliv og arbeidsliv, og nå tar Venstres toppkandidater til orde for et krafttak for å få fart på likestillingen.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**


Med Venstre i en ny regjering lover Hans Antonsen og Kristin Øygarden økt fokus på likestilling på Agder. Sørlandet har utfordringer på levekår, og dette henger nøye sammen med at vi ligger i bunn på likestillingsstatistikken. For å bryte denne sirkelen må vi ha kvinnene mer på banen – på alle samfunnsområder.

Venstres 5 likestillingstiltak er:

•Like rettigheter for mor og far. Far må få egen opptjeningsrett til pappapermisjon, uavhengig av mors eventulle opptjening.

•Likestilt arbeidsliv. Bedre sykepengeordning for selvstendig næringsdrivende. Arbeide for å fjerne ufrivillig deltid.

•Flere kvinners topps i sammfunnsliv og i politikken.

•Økt forskning på kvinnehelse og kvinnesykdommer.

•Bedre skole og bedre vilkår for utdanning. 12 måneders studiestøtte til studenter som får barn.

Les hele artikkelen i Fædrelandsvennen.
Du kan lese om saken i Agderposten og Fædrelandsvennen på papir lørdag 20. juli.

Oppslag om Venstres likestillingssatsing på Agder i Fædrelandsvennen og Agderposten lørdag 20. juli

1. Like rettigheter for mor og far!

Vi vil ha tredeling av foreldrepermisjon, og selvstendig rett til foreldrepermisjon for menn. I dag er menns fedrepermisjon avhengig av mors innsats i arbeidslivet. Det synes vi er grunnleggende urettferdig.
Sørlandet har landets største andel av deltidsarbeidende kvinner, dette går blant annet ut over fedres muligheter til å ta ut permisjon. Andelen menn som tar ut fedrekvote på Sørlandet er enda mindre enn i landet for øvrig. Vi må skape gode ordninger for familiene, som gir likere fordeling av “byrden” ved å ansette kvinner og menn i “fruktbar” alder.

Fakta: Andel fedre som tar hele fedrekvoten eller mer av foreldrepengeperioden i hele landet er oppgitt til 64,6% for hele landet. Tilsvarende tall for Aust-Agder og Vest-Agder er 62,8 og 63,6%. SSB opplyser imidlertid at det kan være feil i disse tallene. (SSB: Indikatorer for kjønnslikestilling 5.3.2013).

2. Likestilt arbeidsliv!

Deltid og delt arbeidsliv:
Agderfylkene har landets største andel av deltidsarbeidende kvinner. Landsdelen har også en større andel uføre kvinner enn andre steder. All erfaring tilsier at arbeid tilfører den enkelte noe viktig i form av mening, fellesskap og mestring. Å gi flere kvinner en sterkere tilknytning til arbeidslivet fører ikke bare til økt BNP, men vil også slå ut på levekårsstatistikken. At kvinner jobber deltid medfører også at menn jobber ekstra mye for å kompensere. Dette skaper et lite bærekraftig arbeidsliv der en er avhengig av “bakkemannskap” hjemme for å stå i en krevende stilling. Dette er med på å videreføre skjevhetene.

Norge har et av Europas mest kjønnsdelte arbeidsmarked, tross likestilling på mange områder. Bare 7% av norske sykepleiere er menn, tilsvarende i Italia er 25%. Med en eldrebølge på vei er det ekstra viktig at vi greier å gjøre noe på dette området.
Vi vil gjennomføre en kampanje for å få flere kvinner til å jobbe mer og for å få flere menn til å velge omsorgsyrker.

Fakta: Bare 8,8% av medlemmene Norsk Sykepleierforbund er menn. For Agder er tallet enda lavere: 7,5%. (Kilde: Sykepleierforbundet 18.07.13)
Fakta: 65,8% av alle kvinner i alderen 15-74 år er sysselsatte. Tilsvarende tall for Aust-Agder er 61,9%, Vest-Agder 63,1% (Arbeidskraftundersøkelsen 1. kvartal 2013, SSB)

Fakta: Andel sysselsatte kvinner (20-66 år) som arbeider deltid er 35,5% i landet. I Aust-Agder er andelen 44,7%, i Vest-Agder 45,6%, som er i høyest i landet. (SSB: Indikatorer for kjønnslikestilling 5.3.2013).

Nyskaping:
Samfunnet trenger at det skapes flere arbeidsplasser. Bare en tredjedel av gründerne på landsbasis er kvinner, og Sørlandet ligger også her under snittet. Det sosiale sikkerhetsnettet for gründere er altfor dårlig, og fordi de fleste som starter for seg selv er mellom 30-40 rammer dette spesielt kvinner i fruktbar alder. Vi vil gi selvstendig næringsdrivende de samme sosiale rettighetene som arbeidstakere på områder knyttet til sykdom, omsorg for egne barn, pleie- og opplæringspenger og pensjon.

Fakta: Andel kvinner av alle personer som startet personlig foretak (enkeltpersonforetak, ansvarlig selskap eller selskap med delt ansvar) i Aust-Agder i 2011 var 29,1%. For Vest-Agder var kvinneandelen 32,6%. For landet som helhet: 34,6% (SSB: Etablerere i næringslivet 16.11.2012)

3. Flere kvinner til topps!

Agderfylkene har langt mindre andel kvinnelig deltagelse i politikk og samfunnsliv enn landet for øvrig. Dette er et demokratisk problem. Vi vil at kvinner i en periode overoppnevnes til offentlige verv og utvalg for å bøte på dette. Vi vil også gjennomføre et program der kvinner motiveres til å søke toppjobber og verv i samfunnslivet.

Fakta: Andel kvinner blant kommunestyrerepresentanter er 38,2 % for hele landet. Aust-Agder 31,3%, Vest-Agder 34,0% (SSB: Indikatorer for kjønnslikestilling 5.3.2013).
Fakta: 1 av 16 ordførere i Aust-Agder er kvinne (tilsvarende tall for rådmenn). I Vest-Agder er 4 av 16 ordførere kvinner ( 4 av 16 rådmenn er også kvinner).

4) Økt forskning på kvinnesykdommer!

Kvinner diskrimineres på forskningsfeltet, og det er store medisinske kunnskapshull på kvinnehelse. Mye av den medisinske forskningen gjennom tidene er blitt gjort på menn. Det til tross for at det er store kjønnsforskjeller både når det gjelder utbredelse, symptomer og behandling av en rekke sykdommer.

På landsbasis får 8 kvinner hver dag påvist brystkreft. I vår region opptrer det såkalte “Rogalandsgenet”, der noen kvinner er ekstremt genetisk disponerte for eggstokk- og brystkreft. Venstre vil innføre kreftformspesifikke garantier for maksimal ventetid på behandling, og ha økt forskning på kvinnehelse og kvinnesykdommer.


5. Bedre skole og bedre vilkår for utdanning!

Skole og utdanning er nøkkelen til bedre levekår og økt likestilling. Vi vil ha 1000 flere helsesøstre og langt flere karriererådgivere inn i skolen for å forebygge at elever dropper ut, og for å sørge for at jenter tar yrkesvalg de vil stå i også etter at de har fått barn.

Kvinner tar stadig mer utdanning, og mange etablerer seg med barn imens de studerer. Dette er bra i et livsløpsperspektiv, men kan være utfordrende for den enkelte familie. Vi vil øke studiestøtten og gi studenter med barn 12 mnds studiestøtte. På den måten vil vi sikre at flere fullfører utdanning, “selv om” de får barn tidlig.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**