Beskytt asylbarna

Redd barna kom nylig med en rapport om at det er registrert at over hundre asylbarn hadde forsvunnet. Stortingskandidat og sentralstyremedlem Guri Melby besøkte ett av de mottakene som virkelig har følt denne utfordringen på nært hold.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**


Det var en fin sommerdag da stortingskandidat besøkte Hvalstad transittmottak. Venstre møtte mottaksleder, ansatte og flere av asylbarna som bodde der. Deres erfaringer må ligge til grunn når man diskuterer hverdagen til asylbarn i Norge.

Mennesker – ikke tall
Mottaksleder Ketil Binge på Hvalstad transittmottak sier at tallene kun viser til antall forsvinninger og ikke antall personer som er borte. Tallene sier heller ikke noe om hvorfor eller hvor de forsvinner.

– Dette er en utfordring som er lite belyst, så her må vi få til en bedre oppfølgingsprosedyre. Venstre vil blant annet tydeliggjøre hvem som har ansvaret for disse barna fra dag èn, også hvis de forsvinner, påpeker Melby.

– Asylbarna er ikke bare tall, de er mennesker. Venstre vil ikke lukke inne noen som ikke har gjort noe galt. Å være uskyldig inntil det motsatte er bevist er et prinsipp som også skal gjelde disse barna, sier Venstres Guri Melby.

 Guri Melby besøker Hvalstad transittmottak for å diskutere asylbarns hverdag

Guri Melby besøker Hvalstad transittmottak for å diskutere asylbarns hverdag
Foto: Sunniva R Skjeggestad

Ap-neglisjering
Dette er imidlertid bare en av mange utfordringer asylmottakene står ovenfor. Venstre mener regjeringen, med Arbeiderpartiet i spissen, har skapt en vanskeligere situasjon for asylbarn.

– Det kan virke som Ap prioriterer å fiske stemmer fremfor å ivareta utsatte asylbarn. Venstre mener at dette er uholdbart. Dette er barn som trenger hjelp ikke avvisning. For oss er det viktig å sette folk foran systemer, fortsetter Melby.

Tilpasset tilbud
At Hvalstad transittmottak nå kun får asylsøkere i alderen 15 til 18 år gjør at tilbudet deres blir bedre og rettet mot en bestemt aldersgruppe.

Redd Barna har blant annet påpekt at flere tilstedeværende voksne kan være nøkkelen til å hindre forsvinninger av barn.

– Vi må prioritere å gi asylbarna et godt tilbud som gjør at kontakten mellom ansatte og asylsøkere blir tettere. Da kan man jobbe forebyggende samtidig som man tilrettelegger behovet til den enkelte asylsøkere, sier Melby.

Ansatt spiller basket med asylbarn på Hvalstad transittmottak

Ansatt spiller basket med asylbarn på Hvalstad transittmottak
Foto: Sunniva Skjeggestad

Dette er Venstres 5-punktsplan for asylbarn
•Barnevernet skal også ta ansvar for enslige mindreårige asylbarn mellom 15 og 18 år
•Det må være flere voksne på mottakene
•Få en raskere saksbehandling for mindreårige asylsøkere
•Barn som søker asyl har rett til undervisning på vgs, mens søknaden behandles
•Vurdere midlertidig ID-kort til papirløse som skal gjelde for Norge

Les også: – SV kan ikke fraskrive seg ansvaret for sin egen regjerings asylpolitikk, sier Guri Melby til Dagbladet

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**