Slutten på en æra — starten på en ny tid

Vi trenger en rask tiltakspakke for å bedre kollektivtilbudet på halvøya, mener Hurum Venstre.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**

 Toftedagen - i bakgrunnen fabrikken som snart er historie.

Toftedagen – i bakgrunnen fabrikken som snart er historie.
Foto: Tove Hofstad

1. juli ble det klart. Södra legger ned fabrikken på Tofte. Grunnsteinen, fabrikken hele Toftesamfunnet er bygget rundt, forsvinner. Opptil seks generasjoner har hatt sitt levebrød ved her, og hele familier er i dag ansatt ved bedriften.

– Vi tenker på og føler med alle som er berørt, sier venstreleder Anne Sofie Riseng.

Prosessen rundt nedleggelsen av Södra Cell på Tofte har vært lang og vanskelig.

– Fokus har i stor grad vært på skognæringens vilkår. Mediebildet har dessverre vært preget at det er valgår og sentrale politikere har skapt til dels urealistiske forhåpninger, mener talsperson Christian Dyresen.

– Det at vi nå har fått en endelig avklaring gjør at vi kan legge usikkerheten bak oss og rette blikket fremover. Det er slutten på en æra og starten på en ny tid, sier gruppeleder Gunn-Torill Homme Mathisen og understreker at Tofte er et flott sted med mange utviklingsmuligheter.

Bedre pendlermuligheter
Førstprioritet er å ta vare på de som mister arbeidet og bidra til at overgangen til en ny tilværelse går så smertefritt som mulig.

Christian Dyresen

Christian Dyresen
Foto: Privat

– Vi setter vår lit til at kommunen gjennom NAV ivaretar den enkelte på best mulig måte, sier Dyresen.

NAV Hurum er da også optimister så langt. På NRK P2 tirsdag 4.juli uttaler virksomhetsleder at han ser positivt på muligheten for å få Södra Cell Toftes nærmere 300 ansatte ut i arbeid. Han understreker imidlertid at de må være villige til å pendle en time fra hjemstedet. Noen vil flytte, andre vil skaffe seg arbeid i nærområdet og noen vil ønske å bli boende som pendlere.

-Dette løfter frem behovet for en rask tiltakspakke for å bedre kollektivtilbudet på halvøya. Vi snakker om utbedring av vegnettet, bussforbindelsen generelt, matebusser til toget i Røyken – og hurtigbåt, sier Riseng.

-For 50 år siden tok man hydrofoilbåten fra Tofte til Oslo og det tok mindre enn en time. Det må vi få til i dag, også! Hurtigbåtanløp med pendlerparkering vil kunne legge forholdene bedre til rette for å pendle til ny jobb utenfor Hurum. Fjorden er vår riksveg 1 og har ledig kapasitet i motsetning til det overbelastede vegnettet mot Oslo og Drammen, sier hun engasjert.

Omstillingsmidler
Kommunen vil søke om midler fra stat og fylke slik at Hurum kan bli en omstillingskommune.
– Det er naturlig å etablere et næringsfond for å fordele midlene. Omstillingsmidlene vil kunne bidra til innovasjon og etablering av lønnsomme arbeidsplasser, samt bedre infrastrukturen i området, uttaler Homme Mathisen.

Endring skaper kreativitet
-Hurum Venstre håper og tror det vil komme mange gode idéer for fremtidens Tofte. Idéer som vil overraske, skape diskusjon og skape forandring. Endring skaper kreativitet.

-Vi i Hurum Venstre har våre tanker om hva vi ønsker oss for Tofte og Hurum. Onsdag 4. september vil vi presentere vårt «Løfte Tofte» på et folkemøte på Tofte. Velkommen skal du være, sier de tre.

Gunn-Torill Homme Mathisen

Gunn-Torill Homme Mathisen
Foto: Ellen Lysenstøen

Anne Sofie Riseng

Anne Sofie Riseng
Foto: Tove Hofstad

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**