Fylkesmannen må ta stilling til dokumentoffentlighet

Fylkesmannen i Nord-Trøndelag må ta stilling til dokumentoffentlighet i de ukentlige lukkede møtene i fylkesrådet etter at Venstres fylkesleder Karl Meinert Buchholdt har påklaget et avslag på innsyn i saksdokumentene til fylkesrådets forberedende møter. Disse dokumentene er i dag unntatt offentligheten i Nord-Trøndelag Fylkeskommune, selv om Sivilombudsmannen har uttalt at papirene til disse møtene skal være offentlige.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**

Karl Meinert Buchholdt

Foto: Fotograf Hattrem

-At Arbeiderpartiets fylkesrådsleder nekter å offentliggjøre disse representerer en ukultur som vi ikke kan la fortsette, sier Buchholdt. — I Nord-Trøndelag er det etablert den praksis at man har en førstegangs og en andregangs behandling i fylkesrådet. Offentligheten får aldri tilgang til hva som skjer på første møte. Møtene er lukket og sakspapirene blir ikke offentliggjort, mens utgangspunktet er at dokumenter i folkevalgte organer skal være offentlige, forteller Buchholdt.

Det var i midten av juni Buchholdt krevde innsyn i disse papirene. Fylkerådet gav avslag på innsynsbegjæringen og Buchholdt påklaget vedtaket umiddelbart. Nylig gav fylkeskommunen avslag på klagen og saken blir nå klaget inn for fylkesmannen.

Buchholdt synes den manglende viljen til dokumentoffentlighet i fylkeskommunen er oppsiktsvekkende. —Det er svært skuffende at fylkesrådsleder Mevassvik ikke vil slå ring om offentlighetsprinsippet og offentliggjøre hvilke saker hun skal ta opp til behandling, sier Buchholdt. — Åpenhet om maktutøvelsen er grunnleggende i et demokrati. Arbeiderpartiets Mevassvik må begynne å føre en politikk som følger det Sivilombudsmannen sier er offentlighetslovens krav, sier Buchholdt.

-Dersom man skal ha fylkeskommunal parlamentarisme må den være mer åpen enn i dag, mener Buchholdt. Venstre har tidligere fremmet forslag om å avvikle den fylkeskommunale parlamentarismen, blant annet med bakgrunn i manglende åpenhet. — Nå forventer jeg at det blir tatt grep og dokumentene blir offentliggjort, sier Buchholdt. — Allmennheten og offentligheten er tjent med at det blir gjort slutt på den ukulturen som fylkesrådet bestående av Arbeiderpartiet og Høyre representerer, avslutter Karl M. Buchholdt i Nord-Trøndelag Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**