Rettferdighet for barn

Barnelege Markestad var i BT 27.juni ute med et slags forsvar for dagens asylpraksis overfor barn. Markestad nevner dessverre ikke prinsippet om ” barnets beste”, men sier at “rettferdighet” er avgjørende. Juridisk sett er dette feil begrepsbruk.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**

Åsta Årøen

Foto: Tor Blaha

Markestad gir inntrykk av at et samlet norsk folk står bak dagens praksis. Støtten til Venstres forslag i Stortinget for noen dager siden, viser motsatt.

Her valgte et samlet Storting å pålegge Regjeringen å legge frem en sak om ratifisering om barnekonvensjonens tilleggsprotokoll. Det er oppløftende at barns rettssikkerhet blir styrket.

Dagens rødgrønne Regjering har nedprioritert asylbarna sine rettigheter etter barnekonvensjonen. Samtidig må man ikke glemme at positive krefter internt i Ap og Sv har kjempet nettopp for å forbedre regelverket slik at norsk rett bedre følger barnekonvensjonens forpliktelser.

Vi i Venstre tror at migrasjon bringer med seg mange utfordringer som må løses gjennom internasjonalt regelverk. Et fornuftig sted å begynne er å ta Barnekonvensjonen på alvor og innføre klageadgang.

Markestad drar også opp en parallell mellom asylsøkerfamiliene og norske familier i utlendighet. Dette tror jeg er en svikt i faktaforståelsen. Jeg vil anbefale Markestad og andre å lese Redd Barna sin nye melding ” En alvorlig stor melding” der asylsøkerbarna sin stemme blir løftet frem.

Barn er ikke bagasje, men selvstendige rettighetssubjekter. Foreldrene sine synder skal ikke bæres av barna. Alle barn i Norge har krav på å møte en rettsstat. Jeg håper at barnelege Markestad vil slutte seg til dette når han får tenkt seg om.

Åsta Årøen
Venstre

Innlegget sto på trykk i Bergens Tidende lørdag 6. juli.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**