Lokalpolitikk – Skolebruksplanen

Skolebruksplanen ble behandlet i kommunestyret nå før sommeren og Venstre har gitt sine innspill både i høringsrunden og i den videre politiske behandlingen. Planen inneholder mange gode elementer og fikk sin sluttbehandling i møte 20. juni og er således ferdigbehandlet, eller er den det?

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**

Arild Raftevoll

Foto: Maiken Raftevoll

.
Vi kan stille oss det spørsmålet når vi ser på vedtaket. Det er forhold rundt flere av skolene som må utredes og vurderes videre i perioden. En del av disse burde vært, og kunne vært avklart før planen fikk sin endelige behandling. Venstre har påpekt at de forhold som ikke var ferdige, kunne utredes og vurderes ferdig og at planen så kunne kommet tilbake til politisk behandling. Da hadde planen blitt HEL, og ville kunne gitt svar på alle de spørsmålene som har vært stilt.

Et annet forhold som Venstre har reagert på er at det ikke er svart på høringsuttalelsene som er kommet inn. Man kan ikke klart lese om disse er tatt hensyn til eller ikke. Enda vanskeligere, om kanskje umulig, hva som er grunnlaget til at innspillene er hensyntatt eller ikke. Dette mener Venstre at de som har kommet med innspill burde fått. I andre planer oppfatter jeg dette som normal praksis. Tidsfristene administrasjonen har fått etter at planen var sendt ut til høring har vært for knapp. Dette er selvsagt et politisk ansvar. Grunnen til hastverket, slik jeg får til svar, er at barn og foreldre ikke kan gå inn i sommeren uten å vite hva som skulle skje med skolen sin .? Jeg mener og tror de fleste kunne fint ventet så lenge de hadde vært trygge på at behandlingen av planen var god og grundig.

Men Venstre har hatt sin påvirkning på planen og fått inn viktige endringer som vi er godt fornøyd med. Et av disse er etter og videreutdanning for lærere, noe som vil gi skolen på Askøy en bedre pedagogisk plattform. Det som gjenstår da er å følge opp planen med bevilgninger. Et annet er trivsel og psykososialt miljø, noe som er viktig for at man skal arbeide for at vår sinnstilstand også et viktig i vårt virke i skolen. Uten at kropp og sjel henger sammen blir vi ikke et helt menneske.

Det er flere andre forhold Venstre skulle sett med i planen. Et av disse er spesialenheten som er vedtatt skal plasseres i Skogstunet skole. Denne enheten skal gi et godt og bredt tilbud og det var Venstre sitt ønske at tilbudet kunne gjelde for elever fra 1. til 10. trinn. Denne gruppen elever ville kunne gå på samme sted i hele grunnskoleløpet. Så langt er den vedtatt for 1.-7. trinn.

Et annet forslag Venstre kom med var lavere delingstall i klassene. Det vil i praksis si at hver lærer må dele seg på færre elever og vil kunne gi en tettere oppfølging av hver enkel. Dette ønsket heller ikke flertallet i kommunestyret.

Til slutt vil jeg også nevne at Venstre ville få fram en oversikt over hva som skal til for at alle skolene ikke skal bruke spesialrom som sløydrom, skolekjøkken o.l. til ordinær undervisning slik at alle elevene og lærerne i Askøy skolen skal få de samme mulighetene og plass nok til å gi opplæring i gode lokaler. Venstre ønsket også at vi skulle få en oversikt over hva det vil koste for å oppgradere alle skolene til den skolebyggsnormen som er lagt i skolebruksplanen. Dette for å få et klart bilde over hvordan det står til med skolene og lokalene vi tilbyr våre elever og lærere. Dette fikk Venstre ikke gjennomslag for.

Ellers vil Venstre benytte anledningen til å ønske alle en god sommer.

Arild Raftevoll

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**