Elsk hvem du måtte ønske!

Skeive dager i Oslo nærmer seg. Stortingskandidat Yousuf Gilani fra Drammen ønsker å kjempe mot fordommer og hat. I homoparaden skal også muslimer kunne delta, dersom dette er deres ønske. De skal kunne ta del i paraden uten å føle frykt hverken under eller etter paraden.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**


Elsk hvem du måtte ønske!

Jeg har vært sterkt engasjert av arbeidet med å bygge bro mellom ulike trossamfunn og kulturer. I dagens samfunn og den utviklingen vi er vitne til, er det både viktig og en kilde til inspirasjon, å kunne bidra til å øke den gjensidige respekten og forståelsen mellom ulike kulturer og trossamfunn.

Jeg er en stolt nordmann, selv om jeg må leve med at de fleste stort sett ser på meg som en litt høy pakistaner og muslim. Jeg er stolt av min kulturelle bakgrunn, og jeg gleder meg til den dagen det finnes noe slikt som en mørk norsk muslim.
Jeg er også sosialliberaler. Det siste gjør at jeg tilhører den politiske grupperingen som både ser enkeltindividet og samfunnet. Balansen mellom disse to kan være vanskelig.
Vi som er norske muslimer med mørk hud blir enkelte ganger utfordret av det norske eller det etablerte Norge. Det skal innrømmes at dette ikke alltid er like lett. Noen ganger fordi spørsmålene er vanskelig å besvare, andre ganger fordi det føles urettferdig at jeg blir stilt til veggs på grunn av min tro eller den ikke-norske delen av min kulturelle forståelse.

 Yousuf Gilani sammen med partileder Trine Skei Grande

Yousuf Gilani sammen med partileder Trine Skei Grande
Foto: Tove Hofstad

Siden norsk-pakistanere er en minoritet i Norge, så blir handlinger utført av andre norsk-pakistanere gjerne knyttet opp til meg. Jeg blir en del av “pakistanerne” eller “muslimene”. Dette gjelder om jeg kjenner vedkommende eller ei. Jeg støtter aldri terrorisme, og jeg blir svært trist hver eneste gang jeg hører at enkeltmennesker tillater seg å utøve vold eller ytre trusler i Islams navn. Islam, slik jeg er opplært, bygger på kjærlighet.

Fra tid til annen, senest denne helgen, blir norske muslimer utfordret til å mene noe om homofili. Først vil jeg understreke at jeg ser på meg selv som en muslim, og jeg håper også andre regner meg som en tålig god muslim. Jeg har fått min lærdom, og jeg forsøker etter beste evne å etterleve Islam. I tillegg til religionen min, så kommer forholdet til to kulturer. Hver eneste dag må jeg trekke med meg pakistansk og norsk kultur, og disse er ikke alltid enkelt å forene.

Homoparaden i Oslo nærmer seg. Min mening er klar. I homoparaden skal også muslimer kunne delta, dersom dette er deres ønske. De skal kunne ta del i paraden uten å føle frykt hverken under eller etter paraden. Muslimer og andre må gjerne ha meninger om homofili. Det er deres fulle rett. De har imidlertid aldri lov til å utøve eller true med vold.

Nå skal ikke jeg utgi meg for å være en forkjemper for homofiles rettigheter. Jeg vil bare uttrykke at vi er mange muslimer som ikke aksepterer vold eller trusler. Vi ønsker heller ikke å identifiseres med hets, trusler eller terrorisme som utøves i Islams navn. Det er ikke min oppgave på denne jord å dømme andre. Som muslim mener jeg denne oppgaven ligger til andre, og jeg mener folk bør være særs varsomme med å påta seg guds rolle.

Norge er i dag et land med flerkulturelle trekk. Og nordmenn har i dag ulik kulturell bakgrunn. Dette er verdifullt for oss alle. Men denne verdien får vi ikke gratis. Det krever noe av oss alle. Det krever toleranse og kunnskap om mennesker, religioner og kulturelle tradisjoner.
Det er viktig å stå samlet om viktige felles verdier. Vi må stå sammen skulder ved skulder og prøve å skape et varmere flerkulturelt samfunn. Alle kan vi motarbeide diskriminering, rasisme og hat, og fremme menneskeverd, toleranse og gjensidig respekt i et flerkulturelt fellesskap.

Yousuf Gilani

Foto: Finn Dale Iversen

Yousuf Gilani
Stortingskandidat V

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**