Kommunen må ta ansvar for ulovlig overvåking

Bergen kommune har ingen kontroll med ulovlig overvåking, mener Venstre. I onsdagens bystyremøte stilte Mathias Fischer spørsmål om hva kommunen vil gjøre for å få bort ulovlige kamera.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**

Mathias Fischer

Foto: Jin Sigve Mæland

– Over hele byen er det kameraer som er satt opp uten tillatelse. Dermed har vi ingen oversikt eller kontroll over hvor vi blir overvåket når vi beveger oss på offentlig plass, sier Fischer. Venstre ønsker meldeplikt til kommunen for alle som setter opp overvåkingskamera.

Venstre vil invitere Datatilsynet til en ny gjennomgang av overvåkingen i Bergen.

Fischer, som også er Stortingskandidat for Venstre, er bekymret for overvåkingen.

– Vi trenger overvåkingskameraer, men vi trenger også å ha kontroll på dem. Bergensere må kunne bevege seg fritt rundt i byene uten å bli fulgt hvor enn de går, sier han.

– Vi ønsker å gi kommunene og Datatilsynet verktøy og midler til å kunne bekjempe ulovlig overvåking og sørge for demokratisk kontroll over kameraene.

Delvis positivt svar
Venstre fikk positivt svar fra byrådsleder Monica Mæland, som vil sende en forespørsel til Datatilsynet, men kommunen vil ikke selv foreta seg noe. Det mener Fischer er defensivt.

– Jeg ønsker meg et byråd som tar ulovlig overvåking mer på alvor, og går aktivt inn for å gjøre noe med problemet selv.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**