Urovekkende uførevekst blant Haugesundsungdom

Venstres Svein Abrahamsen er bekymret over den sterke veksten i antallet unge uføre i Haugesund og etterlyser økt innsats for å snu utviklingen.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**


Vi må gjøre langt mer gjennom innsats på bred front innen skole og oppvekst, helsetjenestene og NAV for å unngå at så mange unge i Haugesund blir uføretrygdet i ung alder, sier Abrahamsen. De som rammes av uførhet i ung alder må klare seg på tilnærmet minstepensjon livet ut. Samtidig går samfunnet glipp av verdifull arbeidskraft.

Psykiske lidelser er den viktigste årsaken til at unge blir uføretrygdet. Det er derfor spesielt viktig å styrke skolehelsetjenesten for å forebygge psykiske problemer, mener Abrahamsen. Skolehelsetjenesten må kunne gi alle elever som sliter en voksen å snakke med når de trenger det og før problemene utvikler seg for langt. Venstre vil derfor styrke skolehelsetjenesten gjennom en opptrappingsplan med 1000 nye helsesøstre ved landets skoler i løpet av fire år.

Haugesund har mange flere uføre blant unge i alderen 18-29 år enn det som er vanlig ellers i fylket og landet. Samtidig viser NAV-tall at antallet unge uføre i Haugesund økte med hele 13,3 prosent fra 1. april 2012 til 1. april 2013. Denne veksten er vesentlig sterkere enn veksten på landsbasis på 6,0 prosent. I tiårsperioden fra 2003 til 2013 har antallet unge uføre i Haugesund nesten fordoblet seg.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**