Tenden jobber for elevenes personvern

For at politiet skal kunne bruke narkohunder ved aksjoner i de videregående skolene i Akershus, så skal det være innhentet samtykke fra elevene. Men så sent som i mai 2013 var det en aksjon på Vestby videregående skole som ble gjennomført uten at det ble innhentet samtykker. Tenden er bekrymret for elevenes rettssikkerhet, og tar nå opp spørsmålet i Stortinget.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**

 Borghild Tenden er opptatt av at skoleelever også skal ha rettssikkerhet.

Borghild Tenden er opptatt av at skoleelever også skal ha rettssikkerhet.
Foto: Ingvild Boe Hornburg

Spørsmål fra Borghild Tenden til justisministeren:
På hvilken måte bidrar statsråden til at fylkeskommuner, kommuner og politiet følger opp Stortingets vedtak om at det må innhentes skriftlig samtykke fra elever før det gjennomføres eventuelle personverninngripende narkotikaaksjoner ved skoler?

Begrunnelse
10. mai 2012 vedtok Stortinget at det skal presiseres overfor politiet at det må innhentes skriftlig samtykke fra elever før det gjennomføres eventuelle personverninngripende narkotikaaksjoner ved skoler.

På bakgrunn av dette vedtaket i Stortinget vedtok fylkestinget i Akershus i mars 2013 at for at politiet skal kunne bruke narkohunder ved aksjoner i de videregående skolene i Akershus, så skal det være innhentet samtykke fra elevene, og elever skal ha anledning til å reservere seg uten at dette skal ha noen form for konsekvenser.

Til tross for vedtaket både i Stortinget og i fylkestinget har praksisen med at politiet aksjonerer med hund på skolen fortsatt, og så sent som i mai 2013 var det en aksjon på Vestby videregående skole som ble gjennomført uten at det ble innhentet samtykker fra elevene. Ingen elever hadde fått anledning til å reservere seg mot å delta eller være til stede.

Venstre er bekymret for elevenes rettssikkerhet, når skolenes og politiets praksis med bruk av hund i forebyggende aksjoner på skolene ser ut til å fortsette. I Bærum kommune diskuteres det også om slike politiaksjoner skal tillates på ungdomsskoler.

Svaret er foreløpig ikke tilgjengelig.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**