En grønn urbanisme

Grønn urbanisme er et begrep flere bør merke seg. Det er en måte å tenke på som vi ikke er så flinke til i Bergen.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**

 Erlend Horn (V) mener det er viktig å legge til rette for grønn byutvikling.

Erlend Horn (V) mener det er viktig å legge til rette for grønn byutvikling.
Foto: Mathias Fischer

Tidligere i år gav samfunnsgeograf ved Universitetet i Oslo, Per Gunnar Røe m.fl. ut boken «Green Oslo», til inspirasjon for utenlandske byplanleggere som ønsker seg grønnere byer etter skandinavisk modell. Også Bergen kan lære noe av det fremtredende forskere skriver om grønn byutvikling.

Vi som bor i byer i Norge er heldige: Sammenlignet med våre kontinentale naboer har vi god tilgang på ren natur og gode friluftslivsopplevelser i umiddelbar nærhet til byen. Bergen har byfjellene, Oslo har Marka. Men vi er ikke like flinke til å legge til rette for grønne rom inne i selve byene, eller til å kombinere dette med bærekraftige, moderne løsninger for bolig og samferdsel — som er det forskerne kaller grønn urbanisme.

Ja til urbanisering og vekst
Grønn urbanisme handler om å si ja til urbanisering, ja til vekst og utvikling, ja til de mulighetene som byr seg når befolkningen konsentreres i byene. Det er i byene at forurensningsproblemene er størst, men det er også her løsningene på miljø- og klimaproblemene er mest åpenbare.

I Bergen handler bærekraftig byutvikling om to ting: Miljøvennlig fortetting og klimavennlig transport. Vi må tørre å si klart og tydelig at bane, buss og sykkel skal prioriteres før hensynet til biltrafikken. Det er ikke det samme som å være negativt innstilt til bil, for også bilistene er avhengige av et velfungerende kollektivtilbud, ellers vil byen kveles i kø.

Vi må også tørre å si at vi må bo tettere og høyere, med bedre tilgang til kollektivtilbudet og kortere vei til jobb. Det betyr at vi som politikere må si nei til bilbaserte byggeprosjekter langt fra bydelssentrene og arbeidsplassene, selv når boligmangelen er stor. Det er en vanskelig oppgave for en politiker. Byrådet med Høyre, KrF og Frp får ikke dette til.

 Åsane sentrum er et eksempel på et byrom tilrettelagt for biler, heller enn mennesker og natur.

Åsane sentrum er et eksempel på et byrom tilrettelagt for biler, heller enn mennesker og natur.
Foto: Internett

Still krav til utbyggere
Bærekraftig byutvikling handler ikke, slik noen har fått det for seg, om å bygge småhus med torv på taket og geiter i hagen. Det handler om å stille krav til at de som bygger i Bergen skal gi noe tilbake i form av urbane torgplasser, grønne lunger, lekeområder for barn og trygge nærmiljø for de som skal bo der. Men byrådet i Bergen klarer ikke stå på kravene. Så snart utbygger truer med ikke å bygge og skremmer med boligmangel, gir byrådet opp og aksepterer store byggeprosjekter som hverken er gode nok eller grønne nok.

For Venstre er grønn, urban byutvikling som legger til rette for bærekraftige, trygge bymiljø ikke en viktig sak — det er den viktigste saken.

Erlend Horn (V)
Nestleder, Komité for miljø og byutvikling

Innlegget sto på trykk i Bergensavisen tirsdag 25. juni.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**