Den naive asylpolitikken

Det er ikke vi som vil behandle asylbarn på en anstendig måte som er naive. Det er dem som tror å kaste ut Neda, Nathan og andre vil gi oss færre asylsøkere, skriver Mathias Fischer i BA.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**

Mathias Fischer

Foto: Kenneth Gudmundsrud

Til stadighet blir jeg og Venstre omtalt som «naive» i asylpolitikken. Når vi sier at mennesker som har bodd i Norge ti av tolv år ikke burde bli kastet ut og sendt til et land de ikke kjenner, så er vi naive, fordi vi ikke ser de dramatiske konsekvensene. Ifølge kynikerne vil det å sette barns beste først, føre til enorme strømninger av asylsøkere til Norge. Det er visst både «snillisme» og farlig.

Flyktninger i verden kommer fra land som Afghanistan, Somalia og Eritrea. Nå er det også en rekke flyktninger fra Syria, der det pågår en brutal borgerkrig. Antallet flyktninger i verden øker når voldelige konflikter øker, ikke når tolvåringer får opphold i Norge.

Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet vil stramme asylpolitikken hardt nok inn til at det blir søkt asyl i andre land enn vårt. De tror vi får færre asylsøkere hvis vi gir opphold til enkelte barn som ble født i Norge eller har bodd her nesten hele livet. Det er ikke bare naivt, det er kaldt, ubarmhjertig og inhumant.

Asylinstituttet står fast. Statssekretær Pål Lønseth (Ap) sier at regjeringen har strammet inn politikken så kraftig som det er mulig å gjøre. Mye av dette er bare symbolpolitikk; populistiske forsøk på å fremstå som tøffe og brutale. Asylsøkerne kommer likevel, for krig vil vi ikke bli kvitt, selv ikke med den rødgrønne regjeringen.

Disse naive symboltiltakene har likevel dramatiske konsekvenser for enkeltmennesker. Barn som er født i Norge, mennesker som har bodd her i mange år og blitt integrerte blir kastet ut og sendt til et fremmed land. Venstre setter folk først og tar hensyn til enkeltmenneskene. Derfor har vi en fornuftig asylpolitikk som ikke lar seg styre av følelser, men hjelper mennesker som trenger det.

Mathias Fischer
3. kandidat til Stortinget for Hordaland Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**