Nye grep i narkotikapolitikken

Alle snakker om en helhetlig tilnærming for å få bukt med rusproblemene i Nygårdsparken, men det er bare Venstre som er villig til å følge opp ordene med handling.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**

Årøen1

Foto: Mathias Fischer

Vi ønsker å bruke kunnskapen fra andre land slik at vi kan få kontroll over problemene knyttet til bruk av heroin og lignende rusmidler.

Den tragiske hendelsen i Nygårdsparken nå i helgen minner oss på hva som kan skje når man får geografiske områder der sosiale problemer ikke blir løst. Man åpner opp for en negativ subkultur og skaper dermed raskt et lovløst rom, der det er store muligheter for å utøve vold og overgrep.

Monica Mæland og byrådet roper på mer politi, mot bedre vitende. Det eneste som er sikkert her, er at byrådets løsning her ikke virker. Det har vært prøvd i flere tiår, uten særlig andre resultater enn overdosedødsfall og stigmatisering, samt overbelastning av politiressursene.

Stor frustrasjon
Det er frustrerende å følge den ruspolitiske debatten fra opposisjon i bystyret. Jeg kan bare tenke meg hvor frustrerende det må være for rusavhengige selv, for pårørende og naboer til Nygårdsparken. I årevis har velmenende politikere liret av seg floskler om å ta rusproblemet og de åpne ruscenene på alvor og ha en helhetlig tilnærming til utfordringen. Det gir en hul gjenklang når de samtidig vedtar at virkemidler som har fungert i andre land, aldri skal prøves ut i byen vår.

Rusomsorg

Foto: Mathias Fischer

Tidligere i år var helsekomiteen i bystyret på studietur til Danmark. Som BT har satt fokus på, har Danmark innført heroinassistert behandling. Det samme har mange byer i Europa, og sammen med trygge brukerrom for rusavhengige og en helsefaglig tilnærming til narkotika (i motsetning til en kriminalpolitisk tilnærming, slik vi har i Norge) har det gitt gode resultater — Europas verste narkotikapark i Zürich i Sveits er ryddet opp i, overdosedødsfall er kraftig redusert og nyrekrutteringen til rusmiljøene er minimal. Selv byrådspartienes representanter nikket med forståelse når danskene la frem sin suksesshistorie.

Konservativt byråd, konservativ regjering
Hjemme i Bergen har vi derimot fortsatt et byråd som har vedtatt i sin plattform at slike tiltak ikke skal innføres, ja ikke engang prøves ut, mens vi i Oslo har en statsminister som ikke hører på pappaen sin. Thorvald Stoltenberg og det regjeringsoppnevnte Stoltenberg-utvalget gikk nemlig inn for en rekke av de tiltakene Venstre tar til orde for. Ap, SV og Senterpartiet sa nei til alle sammen.

Det finnes ingen enkel løsning på alle problemene i Nygårdsparken, men vi vet hva som hjelper. Nygårdsparken var aldri ment å være byens brukerrom. Vi trenger modige politikere som vil ta nye grep i ruspolitikken. Dessverre har vi et konservativt byråd i Bergen som bare prøver mer av det samme.

Innlegget er publisert på BT.no/meninger.

Åsta Årøen
Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**