Like muligheter i ulike lokalsamfunn

Norge er et stort land med mange steder hvor folk velger å bo. Det er definisjonen av et fritt samfunn at et menneske kan bo hvor som helst i dette kongeriket, uten å miste de muligheter til å leve med de samme goder som resten av landet. Noen steder er ikke dette tilfellet.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**


I mange kommuner og distrikter er det nemlig slik at muligheter begrenses av nasjonale forbud. Unge Venstre vil endre på dette. Å kunne handle i en butikk burde være en like stor mulighet på søndag som alle andre dager. Man kan stille seg spørsmålet om hva begrunnelsen for å la under 100 kvm store butikker holde åpne på søndager, samtidig som de butikkene med større kapasitet og vareutsalg er nødt til å stenges.

Ja til salg av vin i dagligvarebutikkene - hilsen Venstres landsmøte

Å tillate søndagsåpne butikker er en naturlig utvikling i henhold til den forbrukerfriheten dagens økonomiske samfunn er basert på. Det skaper også større muligheter for folk andre steder en de tette storbyer faktisk til å få de samme goder og muligheter.
I samme grad bør man tillate salg av vin og sterkøl i butikk. Det handler om muligheten til å kjøpe en lovlig og kulturelt akseptert vare. Det er ikke bare et spørsmål om å gi større forbrukermakt, men også et prinsipielt spørsmål om frihet for enkeltmennesket. Norge som samfunn bør og skal kunne tilrettelegge for individet, uavhengig hvor man bor. Norge er mer en Oslo, Bergen og Trondheim. Norge er de tusen av bygdene og nærkolonialbutikkene, hvor det kan være langt til nærmeste vinmonopol. Det er samme muligheter og friheter som skal gjelde for dem som de som bord innenfor Sinsenkrysset.
Unge Venstre vil at politikken skal dreie seg om enkeltmenneskene, uansett hvor de bor. Ikke alt kan styres fra stortinget. Tankegangen må være at nasjonale bindinger må løses slik at man kan løse utfordringene fra kommunalt nivå. Derfor burde reglene for salg og skjenking av alkohol være en kommunal avgjørelse, og ikke fastsettes på nasjonalt nivå. Det skaper bedre løsninger som er tilpasset lokale behov, og skaper også et sterkere lokaldemokrati hvor alle har mulighet til å delta i diskusjonen. Å fjerne nasjonale forbud handler rett og slett om tillit til enkeltmennesket – og tillit til lokalsamfunnet.

Hedvig på Borgestad

Hedvig Johanne Nysæter
Telemark Unge Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**