Reiseavstand og fagmiljø for barn og unge i sykehus

-Tema reiseavstand for barn og unge som trenger tilbud i sykehus må gis prioritert oppmerksomhet ved funksjonsdelingsprosessen som nå igangsettes i Helse Møre og Romsdal. Det må tas hensyn til de barn og unge det gjelder, for deres søsken og foresatte. I effektiviseringens navn må vi ikke glemme helheten sett fra brukernes side, skriver Pål Farstad i et leserbrev i Tidens Krav.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**


Leserbrev i Tidens Krav 21.06.13:

REISEAVSTAND OG FAGMILJØ FOR BARN OG UNGE I SYKEHUS

Tema reiseavstand for barn og unge som trenger tilbud i sykehus må gis prioritert oppmerksomhet ved funksjonsdelingsprosessen som nå igangsettes i Helse Møre og Romsdal. Dagens barneavdeling ved Kristiansund sykehus må ha forutsigbare rammebetingelser slik at fagmiljøet beholdes og rekruttering sikres når nytt felles sykehus for Nordmøre og Romsdal er på plass.

Klinikk for barn og unge i Helse Møre og Romsdal er allerede i en funksjonsfordelingsprosess for omorganisering. Tiltak forventes igangsatt allerede fra kommende høst etter styrevedtaket 17.d.m. Barneavdelingen ved Kristiansund sykehus står midt oppe i denne prosessen, med uavklarte spørsmål om hvorvidt sengeposten vil bli beholdt og derav fagmiljø.

Ny organisering og videre utvikling av kompetanse må sikre gode og likeverdige helsetjenester til barn og unge og deres familier i hele fylket. Jeg sier meg helt enig i ansatterepresentant i styret Trine Sevaldsen sin uttalelse som sto referert i TK 18.d.m. om at utgangspunktet må være et like godt tilbud og like gode tjenester sør og nord for Romsdalsfjorden.

Funksjonsdeling mellom sykehusene må ivareta barnas beste. Direktør i Helse Møre og Romsdal Astrid Eidsvik sier at de nå skal gjøre opp en grundig status før man angir løsning. Det er jeg takknemlige for med bakgrunn i forhistorien til tidligere prosesser. Samtidig er det nødvendig å vite hvilke behov som må ivaretas. Da er avklaring om akseptabel reiseavstand sentralt.

Barn og unge som har medfødt eller tidlig ervervet funksjonshemming har behov for omfattende tverrfaglige tjenester fra spesialisthelsetjenesten.

Barnehabiliteringstjenesten og barneavdelinger med sengepost må i pågående omorganisering sikres et forsvarlig tilbud. Det må tas hensyn til de barn og unge det gjelder, for deres søsken og foresatte. Medisinske rutiner og tilpassede praktiske tilrettelegginger gjør at lang reisevei kompliserer hverdagen, særlig når det er behov for innleggelse.

Ved planlegging av nytt felles sykehus for Nordmøre og Romsdal må barnehabiliteringstjenesten for fremtiden ha ressurser med kompetanse som sikrer robust tverrfaglig medisinsk, pedagogisk og psykologisk behandling.

Barn og unge i sykehus må fortsatt ha oppmerksomhet. I effektiviseringens navn må vi ikke glemme helheten sett fra brukernes side. Reiseavstand for pasientene må gis prioritet.

Pål Farstad (V)
Førstekandidat
Stortingsvalget 2013

Pål Farstad

Foto: Silje England

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**