Mørebenken sitter stille i høgskolesaken

-Det har vært tyst om saken fra Mørebenken på Stortinget. Hvor står regjeringspartiene i spørsmålet om felles høgskole for Møre og Romsdal? Spørsmålet stilles av Pål Farstad i en kronikk denne uka. Mørebenken med Venstre på plass vil ikke sitte stille, men gi klart svar for felles høgskole i Møre og Romsdal, sier Farstad.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**


Kronikken som sto på trykk i Tidens Krav 20.06.13 er gjengitt nedenfor:

MØREBENKEN SITTER STILLE I HØGSKOLESAKEN

Det har vært tyst om saken fra Mørebenken på Stortinget. Hvor står regjeringspartiene i spørsmålet om felles høgskole for Møre og Romsdal?

Felles høgskole der også Nordmøre er på kartet, er en av de viktigste sakene for Møre og Romsdal. Saken samlet enstemmighet i fylkestinget i april i år, etter at fylkestinget mot åtte Høyre-stemmer i desember 2012 gikk inn for en nærmere utredning av saken.

Et samlet fylkesting er viktig, men med dagens regjering er det hos Jens Stoltenberg og Kristin Halvorsen avgjørelsen ligger.

Undertegnede har jobbet med høgskolespørsmålet som politiker og i andre roller både nå og tidligere. Mange andre har også engasjert seg. Derfor regner jeg med at ikke bare jeg, men også alle andre som fra ulike posisjoner har engasjert seg, nå er utålmodige.

På Nordmøre har Kom vekst, Kristiansund kommune, Nordmøre Næringsråd og flere andre aktører vært tydelig på at det er på høy tid at det kommer på plass et permanent høgskoletilbud på Nordmøre. Det er jeg enig i. Høgskolesenteret, som både næringslivet og andre bidrar til å holde liv i, er viktig i ventetiden fram til det blir etablert en avdeling i Kristiansund som del av en felles høgskole. Det må sørges for at den ventetiden blir kort.

Ny struktur kommer ikke av seg selv. Så lenge deler av høgskolemiljøene jobber imot en sammenslåing, kan en heller ikke vente noen sterk drahjelp fra det hold. Det er grunn til å ha respekt for kompetansen og arbeidet som gjøres ved høgskolene i Molde, Ålesund og Volda. Behovet for å gjøre det samlede miljø sterkere er ikke mindre av den grunn.

Jeg er overbevist om at en høgskole for hele fylket vil gjøre utdanningen i Møre og Romsdal mer slagkraftig og robust. En samling av ressursene ved dagens høgskoler i fylket under en felles ledelse og organisering, med fire sterke studiesteder under denne ledelsen, vil bidra til å styrke det totale høgskolemiljøet i Møre og Romsdal i en stadig sterkere konkurranse om studenter både nasjonalt og internasjonalt. Det er behov for å se rekruttering, forskning og innovasjon i et mer helhetlig perspektiv. En felles høgskole for Møre og Romsdal har alle forutsetninger for et samarbeid mellom utdanning, forskning, næringsliv og øvrig samfunnsliv i et av landets mest innovative næringsmiljø. I dette bildet er det viktig at alle deler av fylket kommer med.

Høgskolen i Møre og Romsdal må etableres med fire avdelinger. I Volda, Ålesund, Molde og Kristiansund. Med en slik løsning vil en dekke behovet for høgskoleutdanning i alle deler av fylket, med de særtrekk og det rekrutteringsgrunnlag som finnes i lokalt og regionalt nærings- og samfunnsliv i hele fylket. En slik enhet, med forankring i de ulike deler av fylket, vil også være den beste garanti for at flere ungdommer tar utdanning og etablerer seg i fylket etter endt utdanning.

I det nasjonale landskap samler høgskoler seg i større enheter. Det er grunn til å være bekymret for at Møre og Romsdal vil tape konkurransen om de gode ungdommene og de gode studentene fordi vi ikke følger med i timen. De høgskolemiljøene vi har i dag er solide produkter. I framtida vil vi ikke ha det hvis vi ikke ser hva som kommer og hvem vi konkurrerer med.

Derfor må det handles nå. Mørebenken med Venstre på plass vil ikke sitte stille, men gi klart svar for felles høgskole i Møre og Romsdal.

Pål Farstad (V)
Stortingskandidat

Pål Farstad

Foto: Silje England

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**