Milepæl for barns rettigheter

Et enstemmig storting påla idag regjeringen etter forslag fra Venstre å ratifisere tilleggsprotokollen om klagerett til Barnekonvensjonen.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**


Se også: Gi barn klagerett

Trine Skei Grande

Foto: Bård Ek

– Et samlet Storting påla idag regjeringen etter forslag fra Venstre å ratifisere tilleggsprotokollen om klagerett til Barnekonvensjonen. Dette er en milepæl for barns rettigheter, sier Venstreleder Trine Skei Grande til NTB.

Se også : Venstre alene i Stortinget om å gi barne klagerett

Barnekonvensjonen, som den siste av de viktige menneskerettighetskonvensjonene, fikk i 2011 en klagemekanisme som gjør det mulig å følge opp brudd på barns rettigheter etter konvensjonen. Dette kan for eksempel gjelde barns rett til tilstrekkelig mat og vann, skolegang, og beskyttelse mot vold og overgrep.

Norge har vært bremsekloss
Det har vakt oppsikt at Norge ikke har vært aktiv i forhandlingene om å få på plass klagemekanismen.
Regjeringen inntok en skeptisk holdning med hensyn til å forplikte Norge til en slik ordning. Det har vært pinlig og uholdbart. Internasjonale regler og overvåkningsmekanismer er et grunnleggende element i en internasjonal rettsorden som Norge må støtte opp under.

– Norge har avstått myndighet til overnasjonale organer på flere områder, men regjeringen har vegret seg når det gjelder barns rettigheter. Desto mer gledelig er det at et enstemmig storting idag ga regjeringen klar beskjed om at tilleggsprotokollen skal ratifiseres av Norge, sier Skei Grande.

Nå når barn i Norge får klagerett for brudd på Barnekonvensjonen, vil også asylbarns rettigheter styrkes.

Her er forslaget fra Venstre som Stortinget ga sin tilslutning til:
Stortinget ber regjeringen snarest legge fram en sak om ratifikasjon av tilleggsprotokollen om individklagerett til FNs barnekonvensjon.

Se bakgrunnsnotat fra UNICEF om tilleggsprotokollen her.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**